С разходка и организирано наблюдение на белоглави и черни лешояди

...
С разходка и организирано наблюдение на белоглави и черни лешояди
Коментари Харесай

Организират наблюдение на белоглави и черни лешояди в ПП „Врачански Балкан“

С разходка и проведено наблюдаване на белоглави и черни лешояди в Природен парк " Врачански Балкан “ ще се означи Международният ден на лешоядите 2 септември. Организатори са Фондация „ ЕкоОбщност “ и Северозападно държавно дружество, оповестиха от администрацията на предприятието.
Наблюдението ще се реализира в региона на с. Долно Озирово, като по време на прехода ще могат да се следят и други забавни типове птици, обитаващи региона. Сборният пункт ще е в центъра на селото, в 9:00 часа. Походът ще е безвъзмезден за всички участници и ще се реализира в границите на план " Живот за брадатия лешояд “, прецизират уредниците.
Георги Стоянов, който ще бъде лидер на прехода, заяви, че територията на парка населяват непрекъснато към 70 белоглави лешояда и към 20 черни.
Белоглавият лешояд е възобновен като гнездящ тип в този регион с помощта на напъните на Дирекцията на Политическа партия и неправителствените организации " Зелени Балкани ", Фонд за дивата флора и фауна, Дружество за отбрана на хищните птици, Фондация " ЕкоОбщност “ и Фондация " Карталско гнездо “, които работят по разнообразни планове от 2004 година насам. Черните лешояди са освободени по план в Политическа партия " Врачански Балкан “ през последните три години. През 2021 година тук се образува двойка черни лешояди, която през 2022 година и 2023 година сполучливо гнезди в Западна Стара планина. Това са първите случаи на гнездене на черни лешояди в Западна България след повече от 70-годишно спиране, разясняват от Политическа партия " Врачански Балкан “.
И двата типа лешояди - белоглавият и черният, са включени в Червената книга на Република България, а Политическа партия " Врачански Балкан “ е едно от дребното места в нашата страна, където могат да бъдат следени. Те са едни от най-големите птици, които се срещат на територията на парка. Белоглавият е с обсег на крилете към 2,70 метра, а черният – до 2,95 м./БТА
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР