С раздаване на удостоверения, екземпляр от Конституцията и информационни материали

...
С раздаване на удостоверения, екземпляр от Конституцията и информационни материали
Коментари Харесай

Завърши учебната година по образователните проекти на Окръжен съд - Варна

 С разпределяне на удостоверения, образец от Конституцията и осведомителни материали Окръжен съд – Варна приключи образователната година по просветителните си планове. Целта на стратегиите е да бъде образувана и повишавана правна просвета на подрастващите.  

Финалните срещи бяха в пети и шести клас на СУЕО " Ал. С. Пушкин “ - Варна, като през образователната 2018/2019 в гимназията магистрати организираха срещи с възпитаници от 11 паралелки. Единадесетокласници гостуваха в Съдебната палата на Окръжен съд и Окръжна прокуратура – Варна и организираха симулиран правосъден развой за пътен случай приключил със гибел. 

Децата споделиха, че получената по време на срещите информация им е била доста потребна и налично предадена. Голяма част от тематиките не са били засягани в фамилиите им, а за други информацията е била леко подвеждаща. 

Варненският областен съд осъществя три просветителни плана. Това са " Час по правораздаване “ за възпитаници до 9 клас, " Съдебната власт – осведомен избор и гражданско доверие “ за възпитаници от 10 до 12 клас с сътрудник Регионалното ръководство на образованието – Варна, както партньорския план с Икономически университет – Варна " Младите и правораздаването “ ориентиран към студентите. 

Чрез беседи в образователните часове и лекции или при визити в съда, магистратите запознаваха младежите с разделянето на управляващите, функционалностите на правосъдната власт, правата и отговорностите им. 

Темите, които най- постоянно интересуваха младежите са: " Трафикът на хора и законът “, " Киберпрестъпност “, " Психоактивните субстанции и законът “. Посредством интерактивни способи и разкази по действителни случаи, децата се запознаваха със законовата рамка на другите по тип закононарушения и с най-често срещаните случаи на противоправни действия, както и по какъв начин да постъпят, в случай че станат очевидци или жертви на закононарушение. 

През тази образователна година в трите просветителни плана участваха съдиите Асен Попов, Диана Стоянова,  Даниела Писарова, Елина Карагьозова, Иваничка Славкова, Ивелина Владова, Марин Маринов, Нейко Димитров, Ралица Костадинова, Светла Даскалова, Цветелина Хекимова и Яна Панева. Участието им като лектори в стратегиите е на непринуден принцип. Имаше срещи които завършваха с обятия на магистратите и цветя в символ на признателност. 

През последните 4 години се организираха десетки срещи сред магистрати и възпитаници, както в образователните заведения, по този начин и в постройката на Окръжен съд Варна. За този интервал в просветителните планове са били обхванати общо над 6 хиляди деца и студенти, като единствено през образователната 2018-2019 година те бяха 1320.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР