С провал завърши опита на Възраждане“ да прокара през Народното

...
С провал завърши опита на Възраждане“ да прокара през Народното
Коментари Харесай

Възраждане не успя в опит да прокара пътя за референдум за изкарване на България от ЕС и НАТО

С неуспех приключи опита на „ Възраждане “ да прокара през Народното събрание промени в закона за референдумите, които щяха да разрешат да се организира в бъдеще национално допитване за участието на страната в Европейски Съюз и НАТО, съобщи.

Законопроектът на националистите съдържаше редица ремонти в настоящия закон, които щяха да разрешат по-лесното осъществяване на допитвания – посредством намаляване на условията, които вършат такива начинания вероятни. Най-същественото предложение в плана обаче беше друго – да отпадне наредбата в закона, съгласно която по въпроси, уредени в подписани от българската страна интернационалните контракти, могат да се създават референдуми единствено преди тяхната ратификация.

Това визира и договорите, с които България се причисли към евроатлантическите организации – през 2004 година в НАТО и през 2007 година в Европейски Съюз. По това време настоящият закон за референдумите към момента не съществуваше – той е признат през 2009 година А измежду главните цели, с които „ Възраждане “ постоянно се е рекламирала, е обещанието към симпатизантите й да провежда допитвания точно за Европейски Съюз и НАТО.

За това подсети и партийният водач Костадин Костадинов през днешния ден. При разискването на законопроекта той разгласи, че българският народ би трябвало да взема решение посредством референдум всеки един въпрос, в това число за участието в евроатлантическите организации. А настоящият закон не разрешава това да се направи. Той употребява и апела, който насочиха някогашният президент Росен Плевнелиев и ексминистърът на външните работи Соломон Паси да се запише в Конституцията, че допитвания за Европейски Съюз и НАТО не могат да се организират. Според Костадинов това предложение „ потъпква демокрацията “, до момента в който неговият законопроект я пази.

„ Крайната дестинация на тези начинания е изваждането на България от Европейски Съюз “, отвърна му някогашният социалист и сегашен народен представител от ПП-ДБ Явор Божанков. А сътрудника му Искрен Митев упрекна националистите, че употребяват референдумите, с цел да си вършат предизборните акции. Той даде за образец проваления опит на „ Възраждане “ да провежда допитване в отбрана на българския лев, което в действителност беше ориентирано против приемането на еврото от нашата страна. Настимир Ананиев пък уточни, че националистите желаят да прокарат начинания в интерес на Русия.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР