С процесор Zen 5 и iGPU RDNA 3+, Strix Point

...
С процесор Zen 5 и iGPU RDNA 3+, Strix Point
Коментари Харесай

Голям лийк разкрива APU „Strix Point“ на AMD с 16 процесорни ядра и iGPU над 3 GHz

С процесор Zen 5 и iGPU RDNA 3+, Strix Point може да " промени разпоредбите на игратa "

Емил Василев преди 5 минути 9 Сподели

Най-четени

ПрепоръчаноДаниел Десподов - 14:25 | 05.04.2023

Силно са затръшнали вратата: при напускането на Русия Cisco са унищожили съоръжение за съвсем 2 милиарда рубли

НаукаЕмил Василев - 17:00 | 05.04.2023

„ Невъзможното “ 2000-годишно доказателство на Питагоровата теорема може би е намерено от възпитаници

АвтомобилиДаниел Десподов - 17:06 | 05.04.2023

Нов роторно-бутален мотор с размер на баскетболна топка и мощ 20 KW

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

На ревюто CES 2023, AMD разгласи своите APU Phoenix-HS с процесори Zen 4 и RDNA 3 iGPU. Очаква се компанията да го последва с APU „ Strix Point “ с процесори Zen 5 и RDNA 3+ iGPU. Според формалните проекти на AMD, чиповете „ Strix Point “ ще бъдат пуснати на пазара някъде през идната година, макар че точната дата към този момент остава мистерия.

Почти година откакто AMD публично подшушна за своите APU „ Strix Point “, известният YouTube канал RedGamingTech показа доста забавни детайлности за идния хардуер. Според видеото флагманският APU „ Strix Point “ ще бъде екипиран с 16 ядра, в това число 8 огромни Zen 5 и 8 по-малки Zen 4D ядра, дружно с 32 MB L3 кеш.

От страна на графиката се чака чипът да разполага с RDNA 3+ iGPU с 8 процесорни ядра от работната група (WGP). Видеото също по този начин подсказва, че iGPU на най-мощния APU Strix Point ще има тактова периодичност от над 3 GHz.

Ако обявените спецификации в действителност са такива, това би било малко разочароващо, защото в по-ранен видеоклип от същия канал се твърдеше, че RDNA 3+ iGPU на Strix Point може да има 12 WGP/24 изчислителни единици (CU) с към 9 TFLOPS продуктивност с акуратност FP32.

По-рано каналът твърдеше, че суровата изчислителна мощност на iGPU Strix Point може да направи дискретните графични карти от по-нисък клас остарели, само че към момента не е ясно дали това ще се случи.

Междувременно се оповестява, че SKU-то от междинен клас Strix Point ще има 4 броя Zen 5 и 8 броя Zen 4D ядра, съчетани с 16MB L3 кеш и 4 RDNA 3+ WGP. И най-после, за чипа от начално равнище се твърди, че ще бъде с до 6 ядра, в това число 2 броя Zen 5 и 4 броя Zen 4D. Те също по този начин се допуска, че ще имат 8 MB L3 кеш и 2 WGP iGPU.

Броят на ядрата, кеш паметта и WGP няма да са единствените разлики сред APU Strix Point от висок клас и по-ниските равнища. Според видеото чипът от най-високия клас в линията ще бъде направен по 3-нанометровия развой на TSMC, до момента в който другите два SKU ще употребяват 4-нанометров индустриален развой. Очаква се чиповете да имат и мощен контролер на паметта с поддръжка на DDR5-6400 или LPDDR5X-8533 RAM.

APU Strix Point ще бъдат пуснати на пазара през 2024 година, което значи, че надали скоро ще получим публично удостоверение на слуховете за спецификациите. Въпреки това очаквайте още приключвания на информация от други източници с наближаването на премиерата.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР