С протести, продължили седмица, хиляди жители на Айтос и околните

...
С протести, продължили седмица, хиляди жители на Айтос и околните
Коментари Харесай

Над 20 души досега са загинали на Пътя на смъртта в Айтос

С митинги, траяли седмица, хиляди поданици на Айтос и близките села желаеха незабавни ограничения за една от най-големите улици в града, лишила десетки човешки животи. Пострадалите тъкмо в този сектор са доста, а множеството произшествия са породени от камиони и жителите на Айтос не желаят повече да минават през града.
Още по тематиката
През годините живота си на тази улица са изгубили над 20 души, заяви Българска национална телевизия. Последните починали бяха 32-годишният Нури Хюсеин и двете му деца - на 5 и 9 години. ТИР ги опустоши късно вечерта на 13 септември, до момента в който се прибирали за у дома.

" Спрели там, идвала кола насреща и чакали нейния път да мине товарния, с цел да отбие нагоре. И той събрал всичките и хайде ", споделя Гюлсум Хюсеин, майка на починалия Нури. От удара колата на фамилията се разцепила на две. Оцеля само дамата на Нури - Фатме. В родното село на починалия татко ще го помнят дълго - с положително. " На бедните, които са заболели, все даваше пари изпращаше към мен ", споделя майката.

Преди година, на 11 септември, още веднъж на улица " Хаджи Димитър ", още веднъж ТИР опустошава 11 коли. От удара една от тях се възпламенява и на място умира 28-годишна жена. В един от колите е бил и Даниел Орлов.

" Беше по обяд, в час пик на придвижване на коли. Просто се престроих, ето, както виждате колите, аз все едно бях тази кола. И единствено на задното си огледало, за елементи от секундата видях една кабина на камион във въздуха и едно ремарке, идващо нашироко независимо към нас. И когато пристигнах в схващане, колата ми беше завъртяна сред бус и друга кола ударена ", ракава Даниел.

Шофьорът на ТИР-а, предизвикал злополуката, е бил дрогиран, само че няколко месеца по-късно умрял и към сегашния миг дело няма.

" Проблемът е, че системата е толкоз бавна и една година след случая няма никакво развиване като решение, нито на прокуратура, нито на съд. Това дава опция на застрахователите да забавят компенсациите, а действително автомобилът, който аз управлявах, е тотална вреда и по този начин е записан от застрахователите, само че няма опция те да го изплатят ", споделя още Даниел Орлов.

Част от ТИР-а се врязва и в дома на 87-годишната Йорданка Русева.

" Аз си гледах телевизия горе и по едно време като се трясна нещо, аз скочих, тъй като то и къщата ми се тресе. В първия миг не разбрах, че е в моята къща. Аз като чух писъците там, ревовете, индивидът реве вътре в колата, никак не погледнах, че тук идва към мен. Големите камиони тук като минават и спирачките като ударят, напряко подрипвам, не мога да дремя умерено ", споделя тя.

След митингите в Айтос властта и АПИ дадоха обещание да стартира процедура за построяването на обходен път.

" Постоянно полицейско наличие с мобилна камера за скорост. Ограничаване претоварването на тежкотоварните коли. Стартираме процеса по построяването на обходен път на град Айтос ", изясни преди дни Валентин Граматиков, зам.-министър на районното развиване.

До дни хората чакат да видят действителните дейности по обезопасяването на сектора, другояче още веднъж излизат на улицата с едно искане - да няма повече жертви по " Пътя на гибелта ".

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР