С протест пред Министерство на енергетиката ЛЕВИЦАТА! настоя за оставката

...
С протест пред Министерство на енергетиката ЛЕВИЦАТА! настоя за оставката
Коментари Харесай

„ЛЕВИЦАТА!“ поиска оставката на енергийния министър заради предложено двойно поскъпване на тока

С митинг пред Министерство на енергетиката ЛЕВИЦАТА! настоя за оставката на отрасловия министър, поради оферти от министерството законопроект, съгласно който на битовите консуматори ще излязат на енергийната борса и ще купуват ток по този начин, както го купуват компаниите.
„ Тук сме, с цел да желаяме оставката на министъра на енергетиката поради токовия удар, който е подготвил на потребителите с изваждането им на енергийната борса – на свободния енергиен пазар “ – съобщи Мая Манолова от ЛЕВИЦАТА!
Излизането на свободния пазар ще стане на две стъпки, като първата е от 1 януари 2024 година, в разгара на зимата, когато НЕК ще престане да бъде публичен снабдител и ЕРП-тата, крайните доставчици, ще продават ток на потребителите от енергийната борса.
По думите на Манолова това значи, че токът, който плащаме по 115 лева./МВтч ще се усили със 100 лева Става дума за 3,5-4 млн. битови консуматори, които използват 12,5 млн. МВтч, което при нарастване на тока с 100 лева, значи 1,250 милиарда лева, които ще излязат от джобовете на българските жители.
На този декор „ ЛЕВИЦАТА! “ слага въпроса - чий е лобисткият интерес, който пази министърът на енергетиката. С уточнението, че Европейски Съюз не ни задължава да извадим потребителите на свободния енергиен пазар.
„ ЛЕВИЦАТА! “ се обрща и към другите институции, които би трябвало да пазят потребителите, като КЗП и КЕВР, с апел да се намесят и да дадат негативно мнение против този законопроект.
Според „ ЛЕВИЦАТА! “ плануваните „ обезщетения “ в закона не е ясно от кое място ще дойдат, поради обстоятелството, че Фондът „ Сигурност “ на енергийната система е празен, тъй като страната и до в този момент заплаща щедро на компаниите поради скъпия ток.
Защита от скъпия ток ще има единствено за избраните от тях „ енергийно небогати “. Според министерството, енергийно небогати са единствено тези, които са според от електрооборудване, заради здравословното си положение или тези на обществени помощи. Но когато токът нарастне два пъти, а той доближаваше цена от 500-1000 лева./МВтч, тогава енергийно небогати ще са 90% от българите – посочи Мая Манолова.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР