С промените в Изборния кодекс, които Народното събрание прие окончателно

...
С промените в Изборния кодекс, които Народното събрание прие окончателно
Коментари Харесай

Божидар Божанов, ДБ: Машините на практика бяха премахнати с промените в Изборния кодекс

С измененията в Изборния кодекс, които Народното събрание одобри дефинитивно през вчерашния ден, машините на процедура бяха отстранени. Това разяснява Божидар Божанов, някогашен министър на електронното ръководство и сегашен народен представител от " Демократична България " в " Денят стартира с Георги Любенов ".

" От това, което сме виждали, човешките неточности са доста. И ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия отстраниха машината да брои. Това стана в несъгласие с всички процедури. Това не беше аргументът им на първо четене. Аргументът им на първо четене беше: да дадем опция да има и хартия. Изведнъж сред първо и второ четене Българска социалистическа партия не си гласоподава личните текстове, а гласоподава за текстовете на ГЕРБ, които са вкарани в несъгласие на правилника. И в последна сметка машините се трансфораха в принтери ", уточни той Божанов.

Министърът на електронното ръководство в кабинета “Петков ” опроверга като операции изказванията на Българска социалистическа партия, че “Демократична България ” печели от машинния избор. Развяваните от парламентарната естрада листчета и разписки не потвърждават систематичен пропуск, а са знак на човешки неточности, позволени в секционните изборни комисии.

" Секционните комисии ги мързи да броят и считат, по тази причина преписват машинния протокол. Като излезе машинния протокол, преписват. Не на всички места, на някои места се случва. И по тази причина са взели секционния протокол и са го преписали с неточности. Вместо да препишат 77, са преписали единствено едната седмица. При инспекция на ЦИК ще се окаже, че тези гласове са там. ЦИК прави тази инспекция няколко месеца след изборите, за тези не ги е направила. На предните и по-предните всички такива разминавания се е оказвало, че грешката е човешка при броенето на разписките ", сподели още той.

Божидар Божанов разяснява забавянето на идното връчване на първия мандат като пропуснат късмет за консолидиране на разбирателството и работата всъщност в Народно събрание.

Едноличните апели за присъединяване на “Да, България ” в държавно управление с хората на Бойко Борисов са били изслушани и изрично отхвърлени с редица причини в границите на партийните органи, разясни той. Целта пред обединяването “Демократична България ” остава сформиране на държавно управление с втория мандат на “Продължаваме смяната ”.

“Лош вид, само че минимум неприятният предвид на другите възможности ”, акцентира Божанов.

Според него подобен властови формат би бил оригиналност в българската политика и плаващите болшинства в Народното събрание биха го попречили.

“Ще търсим поддръжка от останалите по цели. Това ще е виновното решение, вместо още веднъж да вървим на избори ”, добави той.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР