С промени във ваксинационния план ще се даде възможност на

...
С промени във ваксинационния план ще се даде възможност на
Коментари Харесай

Променят ваксинационния план заради членовете на избирателните комисии

С промени във имунизационния проект ще се даде опция на всички участници в изборния проце с - членовете на секционните изборни комисии, на мобилните изборни комисии, членовете на РИК, на ЦИК, да се имунизират в актуалната трета фаза. Това стана ясно от отчета на министъра на опазването на здравето Костадин Ангелов на днешното работно заседание в Министерския съвет.

Членовете на СИК, които ще бъдат изпратени за изборите в чужбина, също ще бъдат имунизирани.

Министърът се ангажира още в сряда да внесе нужните промени на държавното съвещание. За задачата ще бъде обезпечено задоволително количество от нужните ваксини и участниците в изборния развой ще бъдат имунизирани.

Относно напътствията за осъществяване на изборите Ангелов заяви, че протоколът е направен и продължава неговото експертно разискване.
 Обмисля се имунизиране на чиновниците на мобилните СИК
Обмисля се имунизиране на чиновниците на мобилните СИК

Ангел Кунчев: Мисли се да бъдат включени предпочитано

Амбицията ни е цялата изборна администрация, тези които желаят, да имат опция да се имунизират, става дума за над 80 000 души, изясни вицепремиерът Томислав Дончев и добави, че в границите на съществуващия избирателен кодекс в съдействие с ЦИК се търсят спомагателни благоприятни условия изборният развой у нас да е още по-прозрачен.

Дончев подсети, че от ЦИК до СИК посланичество имат всички политически сили, като това не са хора, които са част от държавната администрация. Освен това в България в секи протокол от СИК е обществено наличен.

Вицепремиерът акцентира, че всеки, който демонстрира предпочитание - от интернационална организация до Неправителствени организации в България, може да взе участие като наблюдаващ в изборния развой. Колкото повече наблюдаващи, толкоз по-добре , по негови думи.

Според него съществуването на повече безпристрастни страни, които да наблюдават вота, ще бъде спомагателен мотив, че изборите отразяват волята на народа. Прозрачността на изборите е извънредно значима и по тази причина положете старания освен ЦИК и членовете и, само че и всички, които непринудено и гратис желаят в секционните изборни комисии да бъдат имунизирани, настоя министър председателят Бойко Борисов.

От своя страна вицепремиерът Екатерина Захариева заяви, че до момента Министерството на външните работи е получило за откриване на изборни секции, като част от тях са с огромна централизация на българска общественост. Тя увери, че е в действие цялостна готовност за обезпечаването на процеса по гласуването в чужбина на сънародниците ни на идните избори.
 Румен Радев: Ваксинацията да не е определяща за изборите Обновена
Румен Радев: Ваксинацията да не е определяща за изборите

Трябва да се научим да живеем с ковид, в това число и да организираме избори

Захариева уточни, че Министерство на външните работи е в непрекъснат контакт с членовете на ЦИК. Вече е подадено искане за разкриване на изборните секции с точната дата на вота във всички страни, в които страната ни има посолства или упълномощени посланици. Тя акцентира, че се поставят старания да не бъдат разкрити по-малко секции спрямо предходните избори.

Предвидено е финансиране и за защитни средства на членовете на секционните изборни секции в чужбина, за стерилизация, а там, където се постанова - и за паравани, защото някъде ще има условие от съответната страна за плексигласови паравани.

Захариева изрази безпокойство, че защото денят на вота е 4 април, когато е католическият и протестантският Великден, може да има спомагателни усложнения заради рестриктивните мерки поради COVID-19.

Здравният министър заяви и че всички дози от имунизациите, които са получени в България, към този момент са сложени , като втората доза за довеждане докрай на имунизацията се пази и по този начин се подсигурява довеждане докрай на имунизацията.
 Заявка при джипи, в случай че желаете ваксина, до юни – ще се ваксинират 2 млн.души Обновена
Заявка при джипи, в случай че желаете ваксина, до юни – ще се ваксинират 2 млн.души

Предстои подписване на контракт със 7-ма компания

Премиерът акцентира, че няма нито ден закъснение на имунизациите. Толкова, колкото ни е изпратила Европейска комисия, толкоз са пристигнали в България, увери той и подсети, че Народното събрание е утвърдило настояването за всички страни членки Европейска комисия да организира състезанията, търговете и по квотен принцип да разпрати имунизациите на страните.

От своя страна изпълнителният шеф на Агенцията по медикаментите Богдан Кирилов рапортува, че България ще разполага с 18 милиона дози ваксини по всички контракти, които Европейската комисия подписва с фирмите производители. Ако пет от фирмите получат позволение за приложимост, до юни в това число страната ни ще може да имунизира до 2.5 милиона души от популацията.

Днес се чака и мнението на Европейска комисия по отношение на използването на , което ще разреши ускорение на процеса на имунизация.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР