С промени в Закона за МВР, приети на второ четене,

...
С промени в Закона за МВР, приети на второ четене,
Коментари Харесай

Създадоха нова служба - за борба с тероризма и особено опасни престъпници

С промени в Закона за Министерство на вътрешните работи, признати на второ четене, депутатите утвърдиха основаването на нова Главна дирекция " Жандармерия, специфични интервенции и битка с тероризма (ГДЖСОБТ).

Новата конструкция е приемник на активите, пасивите, правата, отговорностите и архивния фонд на Специализирания отряд за битка с тероризма и на Главна дирекция " Национална полиция ", свързани с активността на или употребени от дирекция " Жандармерия ".

ГДЖСОБТ ще предотвратява и пресича терористични дейности, ще освобождава заложници, ще задържа или обезврежда изключително рискови нарушители или незаконни групи. Освен това чиновниците в нея ще обезпечават сигурността против евентуални офанзиви посредством снайперисти.

Предвидено е опцията дирекцията да опазва публичния ред при осъществяване на всеобщи мероприятия и да възвръща, поддържа и опазва публичния ред при всеобщи вълнения. Структурата се ангажира и с запазване публичния ред при рецесии.

ГДБОП, ГДНП, ГДГП, ГДЖСОБТ и в регионалните дирекции на Министерство на вътрешните работи ще могат да се основават профилирани звена за реагиране при сериозни обстановки в резултат на незаконна активност и за присъединяване в специфични интервенции с висока степен на риск, плануват текстовете.

С влизането в действие на този закон се планува запазването на заварените трудови и служебни правни отношения на чиновниците в съответните служби надлежно по Закона за държавния чиновник и Кодекса на труда.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР