С промени в Закона за българските документи за самоличност се

...
С промени в Закона за българските документи за самоличност се
Коментари Харесай

Задграничните паспорти да важат 10, а не 5 години иска Захариева

С промени в Закона за българските документи за идентичност се усилва периода на задграничните паспорти от 5 на 10 години, разяснява пред Българска национална телевизия вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева.

" Вече стартира публичното разискване за понижаване на таксите, за които споменахме. Правим разбор и на други такси, само че през днешния ден следва оповестяване на публично разискване на Закона на българските документи за идентичност. Това изменение, което предвиждаме нашите съграждани в чужбина най-вече ще усетят облекчение, което ще засегне всички, освен нашите съграждани в чужбина. Увеличаване на периода на задграничните паспорти от 5 на 10 години, по този начин както е за персоналните карти ", заяви Захариева.

Един от главните цели на държавното управление във всяка област е постигането на съществени облекчения за жителите и бизнеса, посочи тя.

 Екатерина Захариева даде обещание посолствата да оказват помощ на бизнеса
Екатерина Захариева даде обещание посолствата да оказват помощ на бизнеса

Уточни, че от години работи добре с бизнеса и се надява да задълбочи съдействието

Най-голямото облекчение е опцията за подаване онлайн на заявките за издаване на български документи. Повечето българи живеят надалеч от консулските служби и няма по какъв начин да се открият във всеки град, добави Захариева.

" Това, което предвиждаме като изменение в закона, който има електронен автограф да може, а който няма да подаде заявката като прикачи файла и копие от настоящия си документ към него, несъмнено при отбрана на персоналните данни и да би трябвало да го получи персонално в консулската работа. Ще се върви единствено един път до консулската работа. Сега редуцираме и периодите на този закон. Става 60 дни естествената услуга, в този момент е 90, 30 дни става по-бързала услуга. Възможност за приемане на документите с куриери, когато сте го подали персонално. Идеята е да съкратим ходенето да бъде единствено един път. Намалихме и таксите, едната със 100% за приемане на удостоверение за съдимост, а другата с 25%, вършим разбор и на други такси ", разяснява Захариева.

 ГЕРБ в действителност желаят да се борят с корупцията
ГЕРБ в действителност желаят да се борят с корупцията

Министърът Захариева посочи, че към момента не разполага със листата от 70 лица със възбрана за влизане в Турция
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР