С промени в закон, ДАНС иска да внедряват тайни агенти

...
С промени в закон, ДАНС иска да внедряват тайни агенти
Коментари Харесай

ДАНС иска тайно да вкарва агенти в частни фирми и институции

С промени в закон, ДАНС желае да внедряват секрети сътрудници в частни компании и институции. Ще наблюдават за нередности и злоупотреби, а всичко това да се случва без знанието на управленията. " Смущаващото в тези текстове е, че отсъства правосъдният надзор, което ще утежни бизнесклимата у нас ", разяснява пред НоваТВ Васил Велев, ръководител на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал у нас.

Велев изясни, че " потреблението на специфични разследващи средства - СРС се позволява от съда, а внедряването на сътрудници ще става без знанието и единодушието на ръководителя на компанията, а за какво не и на някоя партия ". Дори предлаганите промени да не бъдат признати, тяхното разискване плаши и прогонва евентуални вложители, счита той.

Според някогашният министър на вътрешните работи Емануил Йорданов, измененията не са огромни и няма да доведат до проблеми. " Практиката демонстрира, че във всеки интервал от време има разнообразни практики. При социализма най-важно беше самопризнанието. След това акцентът падна върху СРС-тата, въпреки че от тях също не излиза нищо значително. Сега ще се насочим към чиновниците под прикритие ", разяснява той.

Подобни закони би трябвало да се изготвят от експерти със съответната подготовка, счита Йорданов. " В България от години се възпитава пренебрежение към закона. Още преди да е признат, търсим способи да го заобиколим ", изясни някогашният вътрешен министър.

Според оповестен на страницата на ДАНС Проект на Постановление на Министерския съвет за приемане на Правилника за използване на Закона за Държавна организация " Национална сигурност ", препоръчан от държавното управление: " Действащият все още ред за прикритие на чиновници на Агенцията не подхожда на потребностите за бързото и ефикасно използване на този институт с оглед динамично изменящата се среда за сигурност и подбудената от тази смяна нужда за навреме и съответно противопоставяне на похищения, ориентирани против националната сигурност, като се основават усложнения с оглед спазването на правилата на нелегалност и правда и използването на наредбите, уреждащи отбраната на класифицираната информация. " /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР