С промени в Семейния кодекс ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще улеснят

...
С промени в Семейния кодекс ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще улеснят
Коментари Харесай

Предложение: Да отпадне тайната на осиновяване

С промени в Семейния кодекс ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще улеснят процедурата за осиновяване.

Промените се отнасят до националната система за осиновяване, като предложенията целят да се усъвършенства метода, по който тя работи.

" Прави усещане, че в последните години съвсем два пъти е паднал броят на осиновяванията. Има редица недоволства, че процедурата е дълга, тежка и няма задоволително информация ", изясни Деница Сачева от ГЕРБ, която е един от създателите на поправките.

С промените се предлага доста по-бърз развой по осиновяване на деца, с въвеждане на механизъм за следене на всеки подробност от процедурата.

Предложенията за промени плануват оптимизация на тази процедура посредством основаване на национална осведомителна система.

" Тя би трябвало да дава опция както за електронно кандидатстване, по този начин и всички, които са кандидатствали, да могат да проследят какво се случва с техните документи, да може да се прави примитивен електронен асортимент, тъй че да бъдат обезпечени най-хубавите опциите за детето и да има опция за проследимост за всичко, което се случва в препоръките за осиновяване ", акцентира Сачева.

Поправките плануват още да отпадане на опцията за разсиновяване.

" Въпреки че тези случаи са доста малко, предлагаме да отпаднат всички благоприятни условия за разсионовяване, тъй че децата да не претърпяват контузии от един сходен акт. Родителството е нещо доста отговорно ", разясни тя.

Друго предложение е да отпадне тайната на осиновяване.

" За нас е значимо детето да има право да разбере своя генезис. Предвижда се неспособност да се откаже да бъде открит произходът ", уточни Сачева, представена от dnes.bg.

По думите й съвсем 2 милиона души в България са наранени от осиновяване, въпреки и не директно, а като разширени фамилии, родни или близки.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР