С прожекция на филма Българска рапсодия“ на режисьора Иван Ничев

...
С прожекция на филма Българска рапсодия“ на режисьора Иван Ничев
Коментари Харесай

С филма „Българска рапсодия“ Областната управа на Търново продължи културно-информационните събития посветени на спасяването на българските евреи

С прожекция на кино лентата „ Българска рапсодия “ на режисьора Иван Ничев Областна администрация – Велико Търново продължи поредност от културно-информационни събития в читалищата в региона. Инициативите са по отношение на отбелязване приноса на Република България в спасяването на евреите от Холокоста и са част от Комуникационната тактика на Република България за Европейския съюз.

Събитията включват къса презентация за историческите събития, свързани със спасението преди 75 години на българските евреи по време на Втората международна война, както и прожекция на кино лентата „ Българска рапсодия “.

В понеделник се състоя второто събитие в залата на читалище „Отец Паисий 1905“ в Полски Тръмбеш. Пред учениците заместител регионалният шеф Ивета Кабакчиева, Цанко Стефанов – основен специалист в регионална администрация и Николинка Генова шеф отдел „Образование и култура“ в община Полски Тръмбеш, показаха пред учениците задачата на самодейността.

„Един от най- хуманните актове освен в българската, само че и в международната и в европейската история е спасяването на към 50 000 български евреи от депортирането им в лагерите на гибелта на нацистка Германия. Хуманността, с която страна, черква и гражданско общество в България брани живота на своята еврейска общественост е исторически факт, предизвикващ заслужена горделивост в генерации българи. В тези години на тестване високохуманната концепция сплотява всички в името на живота.“, сподели заместител регионалният шеф Ивета Кабакчиева.

Филмът е копродукцията сред България и Израел е българското предложение за премиите „ Оскар “ през 2014 година в раздел „ Най-добър задграничен филм “. В него вземат участие млади и одобрени български артисти, измежду които: Стефан Попов, Кристиян Макаров, Анжела Недялкова, Стоян Алексиев, Татяна Лолова, Димитър Рачков, Васил Михайлов, Георги Мамалев и други. Прожекциите са безвъзмездни, ориентирани са най-вече към младежка публика.

Сред задачите на събитията са: да се осведоми обществеността в област Велико Търново за 75-годишнината от спасението на българските евреи по време на Втората международна война, да се запази паметта за значимото историческо събитие, а също и младежите да се възпитават в дух на приемливост и приемане на културното разнообразие.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР