С проекта си за нова Конституцията ГЕРБ отнема правомощието на

...
С проекта си за нова Конституцията ГЕРБ отнема правомощието на
Коментари Харесай

С проекта си за нова Конституцията ГЕРБ отнема правомощието на президента

С плана си за нова Конституция та ГЕРБ лишава пълномощието на президент а да назначава тримата първи в правосъдната система.

От ръководещата партия оферират и - с изключение на депутатите и Министерския съвет, право на законодателна самодейността да имат и Съветите на съдиите и на прокурорите.

Проектът в огромна степен повтаря текстовете в сегадействащата Конституция та. Има известно преномериране на членовете и разбъркване на главите.

Сред новите оферти, които не бяха обявени от премиера в петък -  с изключение на изключването на президент а от процедурата за избор на  основен прокурор и ръководителите на двете висши съдилища и правото на законодателна самодейност на правосъдните кадровици, е премахването на институцията на Велико Народно заседание.

Приемането на нов Основен закон, промени на настоящия и други промени, свързани с държавното устройство, ще може да прави нормално Народно събрание, което,  както към този момент беше обявено и в случай че планът бъде признат, ще се състои от 120 депутати.

Основните предлагани промени са в главата " Съдебна власт ".

Закрива се Висшият правосъден съвет и се основават Съдийски и Прокурорски съвет. Раздвоява се и Съдебният инспекторат. Мандатите на тримата огромни в правосъдната власт става по 5 години, като основния прокурор ще се избира от Прокурорския съвет, а ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд - от Съдийския съвет.

Въвежда се самостоятелна конституционна тъжба, но единствено във връзка с закони, които нарушават права и свободи. 

Правосъдният министър към този момент няма да има право да предлага претенденти за основен прокурор, само че пък още веднъж поема ръководството на правосъдните парцели.

И съгласно плана за Конституция на ГЕРБ , основният прокурор ще продължи да реализира контрол за правда и методическо управление върху активността на всички прокурори. Нов текст  е, че той да бъде изслушван от Народното събрание на всеки 6 месеца, само че ще дава отговор на въпроси по съответни каузи единствено с позволение на наблюдаващия прокурор.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР