С проекта АЕЦ Белене нещата вървят към развръзка. Оборудването вече

...
С проекта АЕЦ Белене нещата вървят към развръзка. Оборудването вече
Коментари Харесай

Според Петкова трябва да се направи опит за реализация на АЕЦ Белене

С плана АЕЦ " Белене " нещата вървят към развръзка. Оборудването към този момент е тук на територията на България. Работим по това да развием всеки от вероятните разновидности за АЕЦ " Белене " и до 30 юни ще депозираме своето предложение в Народното събрание. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова в ефира на Българска национална телевизия. На въпрос дали би трябвало да осъществяваме плана, Петкова отговори, че съгласно нея би трябвало да опитаме .
По думите ѝ такова едно решение би трябвало да бъде взето с доста необятен консенсус. Според мен би трябвало да създадем опит тези активи, които имаме, и това съоръжение да бъдат оползотворени по най-хубавия метод, разясни още Петкова.

Хората би трябвало да знаят, че през предходната година Европейската комисия (EК) одобри доста по-високи условия към производителите на сила от въглища, свързани със повишени условия от позиция на екологичните параметри. Нашите топлоелектрически централи ще аплайват да получат дерогация (частична анулация на даден закон за избран период - бел. ред.), стана ясно от думите на Петкова.
Всяка една мощ ще кандидатства поотделно за дерогация. Държавната Топлоелектрическа централа " Марица Изток " 2 е направила вложения в подобренията на сероочистващите устройства, американските централи, сътрудниците от Топлоелектрическа централа " Бобов дол " също са създали съществени вложения. Всяка една от нашите централи е изготвила своите изследвания, с цел да отбрани своето искане за дерогация, разясни енергийният министър.
Що се отнася до договорите с тъй наречените " Американски централи ", НЕК е тази, която има дълготрайни контракти с тези две централи. Това, за което работим, е да се даде ясна методика за това какъв би могъл да бъде размерът на невъзстановяемите разноски на тези вложения. Мисля, че ще намерим най-хубавия метод да реализираме разговор, уверена е Петкова.

Енергийният министър сподели, че наклонността НЕК да работи на загуба, не продължава . Това се дължи на промените, които бяха осъществени и не престават да се правят в бранш " Енергетика ". НЕК за отчетната 2017 година ще осъществя позитивен финансов резултат. Това значи облага към 6 млн. лева Що се отнася до цената на електрическата сила, това е в компетенциите на КЕВР. Комисията ще каже своята последна дума, тя е тази, която ще реши до каква степен са основателни настояванията на всяко едно енергийно дружество, напомни Теменужка Петкова. Тя сподели, че Топлоелектрическа централа " Марица Изток " 2 е поискала нарастване на цената на тока, само че това има своето пояснение, тъй като централата заплаща доста висока цена за нездравословни излъчвания и тази година би трябвало да заплати 200 млн. лв. за излъчвания.
По думите ѝ на свободния пазар обстановката е спокойна. Там търсенето и предлагането дефинират цената на електрическата сила.

На мен ме мъчно да отговоря кой и по какъв начин ще финансира договорката на ЧЕЗ. От компанията не бяха посочени съответни имена на банки, с които се водят договаряния за финансирането на договорката , сподели енергийният министър. Стана ясно, че тази договорка може да бъде реалност в случай че купувачът може да обезпечи финансовия запас в избран период. Вторият в класирането за договорката е индийска компания. Теменужка Петкова разясни, че българското държавно управление няма отношение към продажбата на активите на сдружението. КЕВР управлява и следи целия този развой и страната има своите лостове да управлява тези предприятия, успокои Петкова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР