С Продължаваме промяната“ имаше форма на управление, в която си

...
С Продължаваме промяната“ имаше форма на управление, в която си
Коментари Харесай

Атанас Зафиров: Кирил Петков ни предложи кодовете на машините, ако оттеглим Изборния кодекс

„ С „ Продължаваме промяната “ имаше форма на ръководство, в която си бяхме сложили избрани цели и постигнахме огромна част от нещата. Когато фиксацията стане нетърпима и е главно върху Българска социалистическа партия, и ние се трансформираме в универсалното опрощение – обикновено е ние да имаме съответната реакция. Отношенията ни бяха комплицирани и те завършиха, когато водещата партия в обединението стартира да прави неща без да ги съветва със своите сътрудници. И още повече в ущърб на българските национални ползи - изгонването на дипломатите и приключването на връзките с „ Газпром “. Това съобщи заместник-председателят на Българска социалистическа партия и депутат от левицата Атанас Зафиров в ефира на Българска национална телевизия.
Той удостовери думите на Свиленски, че е имало диалог, в който им е казано от страна на Петков, че ще получат кодовете на машините, в случай че си върнат законопроекта. „ Какво тъкмо е имал поради господин Петков – би трябвало той да каже. Излязоха резултатите от броенето в ЦИК, от които е видно, че има разлика сред протоколите и физическото преброяване на разписките. Искаме на тази процедура да се постави край и какво по-демократично от това да въведем форма на надзор, която да не го разрешава. И да дадем опция на хората, които считат, че с машинното гласоподаване гласа им може да бъде изменен – да си гласоподават с хартиена бюлетина “, добави социалистът.
„ Истеричната им реакция е плашеща за мен. За пръв път виждам такава яростна опозиция, това подухва на избрани разсъждения и ускорява нашата убеденост, че тази система би трябвало да бъде изменена. Никъде в Европа няма подобен вид гласоподаване. Видяхме с очите си какви са опциите и считаме, че има операции. Близо 48% от нашите сънародници желаят да гласоподават с хартиена бюлетина, а другата половина с машина. Ние не връщаме хартиената бюлетина, а вкарваме разбъркан модел на гласоподаване, с цел да може всеки да гласоподава по този начин, както желае. Акцентът е върху интереса на обществото, а не за партийния интерес на Българска социалистическа партия. Според анализатори сме изгубили 100-150 хиляди гласа от машините “, безапелационен е Зафиров за държанието на някогашните съдружни сътрудници и по отношение на предлаганите от левицата промени в ИК.
По отношение на това, че към момента няма договаряния за сформиране на държавно управление той изясни, че виновност за това има и президентството. „ Аргументацията му, че януари и февруари не би трябвало да има избори – допуска сигурност в тяхното осъществяване. Продължавам да резервирам оптимизъм, че е допустимо да се сформира държавно управление. Факт е, че има избран опит за напън освен върху Българска социалистическа партия, а върху всички партии. Което подухва, че сме на прав път. Нямам подозрение, че върху машините е имало някакъв вид операция – това е извънредно сериозен удар върху демокрацията. Без да звучи пресилено – това си е държавен прелом “, добави зам.-председателят на левицата.
Зафиров изясни, че Българска социалистическа партия биха се отзовали, в случай че бъдат поканени на диалози с втори мандат. „ Декларирали сме пред обществото, че ще създадем всичко допустимо да се осъществя мандат. Защото се задават доста тежки месеци пред България и, в случай че партиите си играят на ядосани деца – видяхме резултата. Заявката за държавно управление на малцинството от 2 партии, които съставляват по-малко от 1/3 от Народното събрание – като че ли това авансово минира договарянията “, посочи националният представител от социалистическата партия.
„ Участниците в идното ляво обединяване са все хора минали и напуснали множеството от тях със скандал Българска социалистическа партия. Едва ли ще се роди нещо ново. Голяма част от тях до неотдавна бяха част необятното ляво обединяване към Българска социалистическа партия, което продължава да съществува и става все по-силно. С тези хора са водени голям брой диалози, само че множеството са се изчерпвали и приключвали с това кой да бъде лидер на листа и какъв брой места да имат. Още другата седмица ние от Българска социалистическа партия ще обявим ограничения в тази посока и няма нищо по-нормално от това ние да лидираме в този развой “, заключи социалистът за идното учредяване на ново ляво обединяване формирано от хора напуснали Българска социалистическа партия със скандал.
„ На консултациите с президента беше демонстрирано несъмнено отношение към Българска социалистическа партия. Това не е прелестно, защото всички сме работили за избирането на този президентски екип. Всичката тази нетърпимост, която е предизвикана – налива вода в мелницата на радетелите за президентска република. Ако това е крайната цел на сходни сценаристи – тогава бих споделил, че има съображение да се счита, че офанзивите против Българска социалистическа партия може би са инспирирани от сходни планове “, сподели в умозаключение Атанас Зафиров.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР