С продажбата на двата блока управляващите целят завинаги да се

...
С продажбата на двата блока управляващите целят завинаги да се
Коментари Харесай

К. Нинова: Искат завинаги да приключат с АЕЦ Белене

" С продажбата на двата блока ръководещите целят вечно да се завърши с плана " Белене ", преди всичко и на второ - да скрият една спекулация, тъй като България е платила 600 млн. за съоръжение, което го няма - на площадката има такова за към 250 млн. Разликата е потънала в нечии джобове и с тази договорка желаят да покрият истината за кражбата и корупцията ", съобщи в Народното събрание водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. 
" Ние ще гласуваме " срещу, несъмнено. Даваме си сметка, че цялото бързане е поради визитата на президента Зеленски в България. Целта, която афишират, не е тази, която е истината ", добави тя. 
Вчера следобяд заседава изключително по тематиката и парламентарната енергийна комисия.
Нинова уточни, че има доста професионални и политически въпроси към ръководещите: 
" След разискване със експерти, можем да ви кажем, че Агенцията за нуклеарна регулация дава позволения за такива реактори, още когато се строи площадка. Тя се лицензира авансово за избрани реактори, т.е. в случай че има такава площадка в Украйна, тя към този момент е лицензирана за нещо друго. Второ, по какъв начин тъкмо си показват ръководещите в България, че ще дават на Украйна съветски реактори, които изискват съветско съоръжение, съветски аварийни елементи, съветски инженери. Как тъкмо си го показват това, че ще бъде признато от украинската страна? ", попита Нинова и добави, че това значи да поставиш Украйна в ръцете на Русия за цялата тази нуклеарна централа.
Лидерът на Българска социалистическа партия изясни, че също така става въпрос за съоръжение с допустима двойна приложимост, което изисква и вероятно позволение, което Русия би трябвало да даде. 
" Има ли такова позволение от Русия, нейните реактори да идат в Украйна? Пълно безумство ", добави Нинова.
Тя уточни, че поради замразяването на " Белене, България години наред търпи загуби: " Ако имахме " Белене ", в напълно друго положение щеше да е енергетиката на България, бюджетът на България, цените за българските семейства и българската стопанска система. Те го погребаха, тъй като били " мочур ". Сега желаят да си покрият далаверата за разликата от 300 млн. "
" Инвестирайте в тази страна, не разпродавайте купеното от Българска социалистическа партия и други парламентарни групи ", прикани от парламентарната естрада соцдепутатът Георги Свиленски. 
Още при започване на деня депутатът от ГЕРБ Делян Добрев даде брифинг по тематиката, дружно със съпартиеца му Георг Георгиев. Всъщност, главното, което двамата желаеха, беше да се оплачат, че ПП-ДБ се пробва да си присвои заслугата за самодейността за продажба на реакторите. Според Добрев в плана на решение по мотива, импортиран от депутати на ГЕРБ, десните " нямат нито една дума, нито една запетайка ". А Георгиев напряко упрекна сътрудниците си в " плагиатство ". Малко по-късно съпредседателят на Демократична България Христо Иванов отхвърли десните да се пробват да лишават авторството на ГЕРБ.
" България не би трябвало да изоставя плана " Белене ". Той е стратегически за цяла Северна България, ще разреши страната ни да развива високи технологии и да основава висококвалифицирани работни места. В комплицираната геополитическа обстановка, в която се намира нашата страна, тя би трябвало да отбрани интереса си. А той е да разполагаме, употребяваме и развиваме атомната сила, която е евтина и екологична. Нека не забравяме и загубите, които родната енергетика ще претърпи от " Зелената договорка ". В никакъв случай планът " Белене " не би трябвало да бъде продаван, приключван или изоставян. Въпросът е на национална и енергийна сигурност на страната ни. Категорично настояваме българските народни представители да проявят предвидливост и да отхвърлят предлаганото решение ", написа в публична позиция на Вътрешна македонска революционна организация.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР