С призив към посланиците на Нидерландия и Австрия в България

...
С призив към посланиците на Нидерландия и Австрия в България
Коментари Харесай

Еврейската общност призова Нидерландия и Австрия да не налагат вето за членството ни в Шенген

С апел към посланиците на Нидерландия и Австрия в България се обърнаха с отворено писмо организации на еврейските общности у нас.

Писмото, изпратено и до Българска телеграфна агенция, е подписано от проф. Александър Оскар от Организация на евреите в България „ Шалом “, Максим Делчев от Централен израилтянски нравствен съвет, Виктор Меламед - Офис на Американски еврейски комитет в София, и от Николай Гълъбов от Федерация на ционистите в България. В него се насочва апел Нидерландия и Австрия да преразгледат позициите си за налагане на несъгласие на присъединението на България към Шенген. Копие от писмото е изпратено и до служебния външен министър Николай Милков.

Ние, организациите, представляващи българските евреи, сме сюрпризирани, че Австрия и Кралство Нидерландия попречват присъединението на България, без значение от обстоятелството, че Европейският парламент, както и огромната част от страните членки на Европейския съюз, гласоподаваха за присъединението на България към Шенгенското пространство, се споделя в писмото.

Считаме за наш дълг да призовем Вашите държавни управления да преразгледат позициите си по отношение на решението, обвързвано с присъединението на България към страните членки на Шенгенското пространство, допълват представителите на еврейската общественост в България.

Вярваме, че Обединена Европа почива на правилата на взаимно съдействие, взаимност и взаимна поддръжка. Само по този начин най- добре могат да бъдат обезпечени сигурността и бъдещето на жителите на Европейския съюз, пишат създателите на писмото.

Днес очите на българския народ са обърнати към Брюксел. За нас, българските евреи, е от извънредно значение България да бъде пълноправен член на евроатлантическото семейство. Осъзнаваме значимостта на опазването на европейските граници и сме уверени, че българската страна ще постави всички нужни старания за тяхното запазване, с цел да подсигурява сигурността, благополучието и добруването на жителите на Европейския съюз. В същото време сме мощно разтревожени, че отлагането на присъединението на страната ни към Шенгенското свободно пространство в допълнение ще подхрани така и така засилващия се евроскептицизъм и народен национализъм, се споделя още в позицията.

Призиви Нидерландия и Австрия да преразгледат позицията си насочиха през последни дни голям брой политически представители, стопански организации, синдикати. Според служебното държавно управление недопускането на България в Шенген е незаслужено, тъй като страната ни е изпълнила всички критерии за участие.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР