С призив към ловните сдружения и дружините да обърнат сериозно

...
С призив към ловните сдружения и дружините да обърнат сериозно
Коментари Харесай

Очаква се завишен интерес към разселването на заек

С апел към ловните сдружения и дружините да извърнат съществено внимание на разселването на дивеч през тази година, в това число и поради упованията за дългогодишен спад в популацията на дивата свиня, завърши годишната среща на ръководителите, ръководителите и ловните експерти от системата на НЛРС-СЛРБ, която се организира в Пловдив.

„ Знам, че ви е мъчно. Знам, че всичко това е обвързвано с нужда от хора, от средства, от набиране на фураж, с съществуването на волиери, материална база и прочие, само че тази работа няма кой различен да я свърши. За това сме ръководители, за това сме се главили и сме се заели пред ловците ", съобщи ръководителят на съюза Васил Василев.

Той моли за разселване на птици в по-ранна възраст, освен тъй като е по-ефективно развъждането им в индустриалните стопанства, само че и тъй като, в случай че бъдат уместно доотгледани във волиери на сдруженията, те имат доста по-голям късмет от възрастните екземпляри да се приспособяват в дива среда. „ Не изключвам и разселването на фермерно създадени зайци като опция ", добави Василев.„ Африканската чума отвори очите на ловците, че ловът в България не е единствено на дива свиня. От разселването на фермерни зайци изгода има. Така беше и с фазана и с яребицата преди 9 години в Шуменско. При нас нямаше къде да видиш жив фазан и да го покажеш на децата. След пет години интензивно разселване обаче фазани към този момент се разхождат и по пътищата. Моят съвет към сътрудниците е - правете волиери! Освен това определете кои са най-подходящите местообитания за другите типове дивеч на територията на всяка тайфа. А тези, които не имат вяра, че заекът се усилва с разселване, да заповядат в Шумен и да видят ", съобщи Стоянов.
Управителят на „ Сокол-БЛРС " инж. Борислав Бечев увери, че в стопанствата на компанията разполагат с съвременна и приключена технология за произвеждане на зайци. Бечев цитира думите на ловджийски експерт, че дивата свиня е ликвидирала дейното ловно стопанство в последните 10 години заради свръхпопулацията си, само че рецесията с АЧС евентуално ще докара до възобновление на разселването. „ През предходната година сме произвели 500 зайци, а за тази настройката е, че ще отглеждаме доста повече. От вас зависи дали ще увеличим скоростта ", разгласи Бечев.

По данни от компанията, за тази година има по-голям интерес към разселване на фазани, само че и изразителен спад на поръчките за тракийски кеклици, а производството на яребици най-вероятно ще резервира миналогодишните си стойности.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР