С приятели като Доналд Тръмп кой се нуждае от врагове.Това

...
С приятели като Доналд Тръмп кой се нуждае от врагове.Това
Коментари Харесай

Туск нападна Тръмп от София: С приятели като теб кой се нуждае от врагове

С другари като Доналд Тръмп кой се нуждае от врагове.

Това съобщи ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск, който е в София за неофициалната вечеря на евролидерите и утрешната среща на върха ЕС-Западните Балкани.

Туск остро подлага на критика външнополитически решения на Съединени американски щати.

Според него последните решения на Тръмп демонстрират, че Европейски Съюз би трябвало да разчита единствено на своите сили и благоприятни условия, даже и когато се нуждае от непозната помощ.

" Гледайки последните решения на Доналд Тръмп, някой даже може да си намерения: с другари като тези кой се нуждае от врагове. Но почтено, Европейски Съюз би трябвало да бъде признателен. Благодарение на него ние се отървахме от всички илюзии. Осъзнахме, че в случай че се нуждаете от помощ, вие ще я откриете в личните си сили ", сподели Туск пред публицисти в София преди евролидерите да обсъдят " единен фронт " против Тръмп.

" Европа би трябвало да направи всичко допустимо да отбрани, макар настроението през днешния ден, трансатлантическите връзки, само че в това време ние би трябвало да бъдем готови за тези сюжети, при които би трябвало да действаме сами. Имаме задоволително капацитет да се оправим с предизвикването, само че ние се нуждаем от по-голямо политическо единение и увереност ", акцентира той.

В последните месеци Тръмп вбеси основни съдружници в Европа със серия противоречиви решения - преместването на посолството на Съединени американски щати в Йерусалим, изтеглянето от иранската нуклеарна договорка и налагането на мита върху алуминий и стомана.

Според Туск " единството е нашата мощ ". Той изиска Съединени американски щати да изключат Европейски Съюз от митата за непрекъснато.

Ние би трябвало да защитим европейските компании от решенията на Съединени американски щати, само че също би трябвало да търсим способи да отговорим на иранската ракетна стратегия и на ролята на Техеран в Близкия изток, акцентира той.

Туск упрекна Тръмп във " вироглава убеденост " с решението за Иран и цените.

Изброявайки обичайните проблеми пред Европа, в това число засилващото се въздействие на Китай и войнствеността на Русия, Туск съобщи: " Днес ние сме очевидци на нов феномен, вироглавата убеденост на американската администрация ".

Междувременно ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер съобщи, представен от АП, че би трябвало да се положат всички старания за опазване на съглашението с Иран за нуклеарната стратегия, макар че Съединени американски щати се изтеглиха, тъй като прекратяването му съществено ще заплаши мира и сигурността в този неустойчив район.

Той се надява евролидерите да заемат обща позиция за контракта и за опасността от глобите на Съединени американски щати, които могат да навредят на европейски компании.

" Искам да договорим обща позиция за връзките ни със Съединени американски щати и за връзките ни с Иран ", с цел да избегнем отрицателното въздействие от глобите на Вашингтон, акцентира Юнкер. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР