С пристигането си в Буенос Айрес германският външен министър Хайко

...
С пристигането си в Буенос Айрес германският външен министър Хайко
Коментари Харесай

Das Erste: Германия ще се застъпи за ядреното споразумение с Иран на срещата на G20

С идването си в Буенос Айрес немският външен министър Хайко Маас ще се срещне с сътрудниците си от G20, разгласи неговият пресцентър в Берлин. В центъра на вниманието е нуклеарното съглашение с Иран. Маас желае да избави „ нуклеарната сделка” посредством координиране с европейските сътрудници. Това излъчи на уеб страницата си немската телевизия Das Erste в материал под заглавие „ Maas plädiert für das Iran-Abkommen”.

Хайко Маас: Фактът от съществуване на такова съглашение, при което Иран се задължава да не реализира стратегия по основаване на нуклеарно оръжие, покачва сигурността на Германия и на Европа. Засега не зная какво би трябвало да възникне на негово място, не зная също за какво иранците в този момент са решили да водят нови договаряния. Ние ще поставим всички старания да запазим настоящето съглашение.”

Германия се дистанцира от Съединени американски щати след решението на американския президент Тръмп да излезе от споразумението с Иран. То би трябвало да бъде избавено и без американците, при поддръжка от останалите страни, сключили контракта – Китай, Русия и Иран.

Американският държавен секретар Майк Помпео не е отпътувал на срещата на G20 в Буенос Айрес. Вместо това той щял да направи във Вашингтон изказване във връзка на иранската тактика на Съединени американски щати.

В Аржентина страните от G20 разискват по какъв начин да бъде обезпечено доставяне с снабдяване растящото международно население. В дневния ред са проблемите в климата, миграцията и битката с тероризма.

Превод и редакция: БЛИЦ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР