С прискърбие трябва да съобщим, че българинът Иван Томов (35

...
С прискърбие трябва да съобщим, че българинът Иван Томов (35
Коментари Харесай

Алпинистът Иван Томов е загинал на слизане от връх Лхотце

" С огорчение би трябвало да съобщим, че българинът Иван Томов (35 г.) е умрял през днешния ден на слизане от Лхотце ". За това осведоми профилираният уебсайт за алпинизъм Summitsweb.com.
Иван и рускинята Настя Рунова се качиха през вчерашния ден сутринта на четвъртия по височина връх на планетата. Двамата се забавиха при спускането и едвам вечерта доближиха лагер 4. От компанията уредник " Чатурс ТрексЕкспедишънс " бяха изпратили шерпа от лагер 3 към лагер 4, който да посрещне двойката. Иван се е чувствал добре вечерта, само че на сутринта е развил мозъчен оток. Въпреки кислорода и поставения му дексаметазон, русенецът е умрял на слизане под лагер 4.
Настя Рунова е траяла слизането си към по-ниските лагери.
Иван има голям брой изкачвания в Памир, Тяншан, Каракорум и Хималаите. През 2014 той стъпи на първия си осемхилядник Броуд Пик дружно с Боян Петров, през 2017 изкачи и Манаслу. Иван Томов се намираше и в лагер 2 на Нанга Парбат през 2013 година, когато над 10 души бяха разстреляни в базовия лагер. Иван Томов стана третият българин, достигал Лхотце, и втори без О2 след първото нанагорнище на Христо Проданов от 1981 година През 2017 Атанас Скатов също стъпи на Лхотце.
Лхотце е четвъртият по височина връх на Земята със своите 8545 м, като се намира директно до Еверест. Първото нанагорнище на този връх е осъществено през 1956 година от швейцарска експедиция.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР