С присъщия си прагматизъм американците решиха, че взаимният геноцид на

...
С присъщия си прагматизъм американците решиха, че взаимният геноцид на
Коментари Харесай

САЩ превръщат в “Мински” всички мирни споразумения

С присъщия си прагматизъм американците взеха решение, че взаимният геноцид на израелци и палестинци може да се трансформира в доста печеливш бизнес за тях. Не просто тече кръв. „ Америка би трябвало да се върне в Близкия изток “, побързаха американски политолози.

Проблемът е, че Америка в никакъв случай не се е оттегляла от там след Втората международна война. Ето за какво в Близкия изток бушуват толкоз доста военни спорове.

Ако слушате какво споделят американците, те стоят зад идеята на мира, цивилизованото разрешаване на спорове, договаряния и всичко останало. Но ето един чудноват модел: когато се появят техните дипломати, стартира безкрайна война.

Каква е същността на дългогодишната борба сред Израел и палестинците? На палестинците беше обещана самостоятелна суверенна страна през 1947 година Планът на Организация на обединените нации за основаването ѝ беше утвърден от всички водещи страни на планетата, в това число Съединени американски щати. Оттогава Израел се утвърди като страна и стана член на Организация на обединените нации. Палестинците още чакат - минаха 76 години, три генерации.

И през цялото това време американската дипломация работи за попречване на осъществяването на този проект, утвърден от Организация на обединените нации. Вместо страна на палестинците им предложиха филантропична помощ, след това постановиха наказания, след това им дадоха още малко филантропична помощ. Израел тихомълком заграби земите им, Съединени американски щати крещяха на тези, които не им харесваха. Течеше кръв, умираха хора, плачеха вдовици и майки и от двете страни. Но самостоятелна арабска страна по този начин и не се появи.

Не може да се каже, че американските дипломати са някак неквалифицирани. Блинкен даже приказва френски - когато беше назначен за секретар на Държавния департамент, американските медии бяха необикновено трогнати от обстоятелството, че основният посланик на страната знае непознат език.

Но ами, в случай че същинската цел на Съединени американски щати е да провалят всички договаряния, да създадат всичко, с цел да предотвратят сключването на мир и да трансфорат всички съглашения в прословутите Мински съглашения? Тогава всичко си идва на мястото.

Сталин не е срещу да подпише кротичък контракт с Япония след Втората международна война - за какво да се биете с най-близкия си комшия, с който можете да търгувате преференциално и да сте другари? Тогава американците се изправиха като стена и безусловно не разрешиха на японците да договарят. Така живяхме три четвърти век без кротичък контракт.

В продължение на седемдесет години Южна и Северна Корея не съумяха да се спогодят за мир – елементи от една страна, един народ, ловко насъскани един против различен от Вашингтон. И също по този начин на думи САК са за мир, само че в реалност те употребяват Южна Корея като своя военна база против Северна Корея и Китай.

Или вземете упоменатите Минските съглашения. На Донецката и Луганската република е дадено да бъдат приети като самостоятелни области, като васалите на Съединени американски щати ще работят като гаранти за осъществяването на съглашението. И тогава хората от Донецк се оказват „ палестинци “ – не им дават никаква автономност, а Киев, с благословията на Съединени американски щати, ги обстрелва 24/7. Фрау Меркел по-късно признава, че никой в никакъв случай не е възнамерявал да извършва тези съглашения - американците просто са принудили европейските „ гаранти “ да лъжат, с цел да изпомпват оръжие в Украйна.

През пролетта на 2022 година в Истанбул се появи опцията да се подписа мир с Украйна – при доста преференциални за Русия условия. Колко се развълнуваха американците тогава! Колко бързо не разрешиха на Зеленски въобще да договаря. Ясно е, че те би трябвало да изнесат своя безпорядък навън, с цел да могат другите да водят война.

Многострадалният Близък изток постоянно е бил идеална изпитателна площадка за този безпорядък. Ето за какво американците по този начин ревностно пазиха наличието си там. Появата на Китай на тази сцена беше ужасяващ удар за тях. Изглежда, че китайските дипломати са съумели да помирят Иран и Саудитска Арабия - най-мощните сили в района. Това е прелестно, това е голяма стъпка към мир и разцвет. Но американците бяха ужасени.

И освен Китай „ стартира да си разрешава доста “. Най-лошото за Вашингтон е настъпването на мир във всеки район на планетата, където той има свои ползи. Мирен контракт, който е почтено прилаган от двете страни и обезпечава взаимноизгодно развиване за някогашните съперници, е най-лошият призрачен сън на Белия дом.

Представете си за миг, че на Пхенян и Сеул исключат мир и се обединят. Какво значи за американците да изтеглят войските си? Закриване на военни бази, прекъсване на продажбите на оръжие! Как ще живеят по-късно?

Или си представете невъзможното: международната общественост се задължава да извърши отговорностите си към палестинците и да сътвори арабска страна. Между другото, тази концепция има доста симпатизанти освен измежду арабите, само че и измежду евреите. Да живееш в мир е доста по-приятно, в сравнение с да умреш от подведен патрон. Но в този случай американците още веднъж приключват търговията с оръжие и военното си наличие в района.

Следователно Америка се „ връща в Близкия изток “ в нормалния си формат - изпраща самолетоносач, изпраща Блинкен и крещи на целия свят, че Иран е отговорен за офанзивата на ХАМАС. Историята мълчи за какво Иран, който се надяваше на облекчение на американските наказания, чакаше транш от шест милиарда $ и водеше дейни договаряния с Вашингтон, ще направи това.

Идеята, че враговете на Америка са подтикнали ХАМАС да предотврати ръководеното от Съединени американски щати помиряване сред Израел и Саудитска Арабия, също не устоя. Байдън стартира да събира израелците и саудитците напълно неотдавна, а офанзивата на ХАМАС се е подготвяла към година - просто е невероятно да се възнамерява такава офанзива по-бързо.

Мисията на Съединени американски щати в израелско-палестинската борба е да налеят малко масло спора и да се опитат да възстановят своята надмощие в района. Продължителната кървава война в Близкия изток е от изгода за американците: ще бъде допустимо да се продадат още повече оръжия и да се укрепи $, в който ще избягат от нестабилните валути. Всъщност Вашингтон е главният бенефициент както от бруталната офанзива на ХАМАС, по този начин и от израелското възмездие в Ивицата Газа.

И в това време войнолюбците ще изобразяват гълъби на мира, гукащи за нуждата от разрешаване на спора. Но какво има за контролиране? Може би просто би трябвало да осъществим решението на Организация на обединените нации от 1947 година? Но за това американците би трябвало да бъдат изтеглени от района - в противоположен случай те ще трансфорат всички мирни съглашения в „ Мински “ съглашения. Може би не са доста положителни в непознатите езици, само че дипломатите им повече от чудесно владеят технологиите на измамата. Между другото, би трябвало да помним и това.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР