С приложена стравка от НАП с днешна дата от Nexo

...
С приложена стравка от НАП с днешна дата от Nexo
Коментари Харесай

Nexo опроверга с документ твърденията на министър Велкова за данъчни задължения


С приложена стравка от Национална агенция за приходите с днешна дата от Nexo дават отговор на изказаните от финансовият министър Росица Велкова-Желева изказвания за " данъчни отговорности в изключително огромни размери " на българската им компания. Според компанията, това е обезверен опит за оклеветяване името и репутацията.

Публикуваме цялостния текст на мнението на Nexo по тематиката без редакторска интервенция:

Становище

Срамната акция, ориентирана против Nexo, тиражираше до напълно скоро неистинни гръмки изказвания за заобикаляне на наказания и финансиране на тероризъм, които бяха обществено и изрично опровергани и на 25 януари 2023 година, съдът
потвърди неналичието на доказателства по обвиняванията за компютърни измами и банкова активност без лиценз.

В безсилието си за продължение на опресията против компанията, се употребяват остарели данни за рутинни, постоянни проверки по възобновяване на Данък добавена стойност, която има всяка една компания, записана по Данък добавена стойност в България. Видимо в обществени регистри и информация от 27 януари 2023 година към Национална агенция за приходите, българското сдружение Ен Ди Ес ЕООД няма безусловно никакви данъчни отговорности, обратно на внушенията на министър Велкова.

Като кулминационна точка на потвърдената към този момент липса на каквито и да е било съответни обвинявания по повод активността на българското ни сдружение, Ен Ди Ес ЕООД, и потвърждението от Председателя на ДАНС, че дейностите по следствието са „ напълно българска акция “, макар неведнъж изложените изказвания от страна на Прокуратурата, че делата им са с външна поддръжка или инициирани от непознатите служби, серията неоснователни тези не престават да се тиражират в общественото пространство.

В обезверен опит за оклеветяване името и репутацията на Nexo, на 26 януари 2023 година в отговор на парламентарен въпрос, служебният министър на финансите Росица Велкова-Желева споделя изрично погрешната информация, че за интервала 2020 – 2022 година на сдружението Ен Ди Ес ЕООД са осъществени три проверки за определяне на отговорности
по Закона за налог върху добавената стойност, при които са открити спомагателни отговорности в “особено огромни размери ”, които по смисъла на Наказателния кодекс са суми надвишаващи 12,000 лева

Министърът продължава с тиражирането на фактологически неверна информация, че “печалбите на сдружението са предпазени от закона ” и те “се дават единствено по искане на президента, службите и няколко други държавни органа при избрани условия ”.

Както е широкоизвестно, обвързване на всяко сдружение на територията на България е да разгласява финансовите си доклади за годината, които са обществено налични в Търговския указател, където може да се види, че чистите облаги на Ен Ди Ес ЕООД за 2021 година възлизат на над 3.9 млн. лева след корпоративен налог.

Подобно на неуместните клевети от Председателя на ДАНС по отношение на решението на Ен Ди Ес ЕООД да подписа изцяло законна и транспарантна договорка за инвестиция в бизнес постройка, разказана в Търговския указател, с цел да открие още нови висококвалифицирани работни места в България и да разшири екипа си от към този момент над 600 души, изказванията на министъра са безпочвени.

Nexo e самостоятелен високотехнологичен сполучлив бизнес, който оперира в целия свят и един от най-сериозните работодатели в IT бранша. В България компанията е изплатила близо 80 млн. лева под формата на налози и осигуровки (18 млн. лева.), и заплати в границите на четирите години от основаването си, като това не включва вложенията в офис здания. В света, когато една компания прецизно съблюдава закона, заплаща налози и непрестанно прибавя квалифицирани работни места към към този момент големия си екип, неприемливо е тя да бъде на прицел на сходна невиждана репресивна акция и внушения, явно имащи и политически цели.

В рамките на интервала 2019 – 2022 година на Ен Ди Ес ЕООД са възобновени близо 4 млн. лева, а компанията няма никакви данъчни отговорности – факт, който е елементарно проследим. Единственото правдиво изказване е, че в границите на три години са направени три проверки на компанията, което е изцяло обикновено за една от най-големите
компании в България, като проверките и техните обжалвания са били с удобен излаз за сдружението.

Първите две представени проверки от 16 септември 2021 година и 30 март 2021 година пораждат след подаване на искане за възобновяване на Данък добавена стойност от страна на Ен Ди Ес ЕООД. Това е общоприета процедура, когато се влиза в интервал по възобновяване на Данък добавена стойност от Национална агенция за приходите, надлежно органа назначава инспекция или проверка. И двете упоменати проверки са с
решение в интерес на сдружението. Колкото до третата проверка, сдружението има начислено Данък добавена стойност за заплащане към страната в размер от 23,000 лева, което е изплатено към Национална агенция за приходите навреме заради липса на възражения.

След тази свръх обществена акция на 16 дни извънредно показани и гръмки обвинявания по отношение на активността на Nexo, не позоваващи се на безусловно никакви доказателства, няма изясненост има ли въобще последни такива откакто всяко едно от изказванията бе оборено от компанията.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР