С прилагането на Стратегическия план за развитие на земеделието и

...
С прилагането на Стратегическия план за развитие на земеделието и
Коментари Харесай

Министър Явор Гечев: С прилагането на Стратегическия план ще постигнем по-устойчив и конкурентоспособен лозаро-винарски сектор

С използването на Стратегическия проект за развиване на земеделието и селските региони ще реализираме по-устойчив и конкурентоспособен лозаро-винарски бранш. Това сподели министърът на земеделието Явор Гечев пред участниците в Постоянната работна група, която разиска плануваните за бранша интервенции за вложения, преструктуриране и преработка на лозя, популяризирането на българското вино на интернационалните пазари, и насърчаването на винения туризъм, във вторник.

„ Вашето мнение по идните интервенции е значимо, започва новият интервал. Министерството на земеделието ще се съобрази с настояванията на сектора за структурирането и обсега на подпомагането “, съобщи отрасловият заместник-министър Тодор Джиков. Той напомни, че следва да стартират съвещанията и на работната група, която ще разисква маркетинговата тактика за развиване на винения бранш и обгръща 3-годишен интервал.

Представителите на браншовите организации показаха, че е належащо да има предвидимост при отварянето на ограниченията, заявките да се обработват бързо, а графикът да бъде съгласуван с дейностите и натовареността на производителите през стопанската година. Те дадоха позитивната оценка на плануваните интервенции и показаха, че за първи път администрацията поддържа единна позиция със бранша.

Участниците в Постоянната работна група показаха мненията си по опцията за вложения в преправка и изискванията, при които производителите на грозде могат да аплайват, с цел да създадат лични мазета с финансиране по Стратегическия проект. „ Отворени сме за разговор. Политиката на Министерството на земеделието е в посока както за изсветляване на бранша, по този начин и за разрастване на капацитета му “, разяснява министър Явор Гечев.

Той осведоми браншовите организации за отворените процедури по Националния проект за възобновяване и резистентност, както и за задачите на Наредбата за централния указател за проследимост на храните, чието публично разискване продължава до 24 април.

Явор Гечев добави, че обектите за винен туризъм ще бъдат разпространявани в новата цифрова карта на България, която съчетава културно-историческото завещание, местата за настаняване и локалните обичайни храни и се създава взаимно от Министерството на културата, Министерството на земеделието и Министерството на туризма.

„ В скоро време предстоят още срещи с представителите на лозаро-винарския бранш, като в това време чакаме мнения от браншовите организации по стратегическите документи “, сподели в умозаключение агроминистърът.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР