С приетите правила за предсрочното освобождаване на тримата големи в

...
С приетите правила за предсрочното освобождаване на тримата големи в
Коментари Харесай

С правилата си ВСС изключи почти половината случаи, за които се иска освобождаването на Гешев

С признатите правила за предварителното освобождение на тримата огромни в правосъдната система, Висшият правосъден съвет (ВСС) на процедура изключи съвсем половината от основанията, с които министърът на правораздаването Надежда Йорданова предложи да бъде освободен от служба основният прокурор Иван Гешев, оповестява Лекс. 

 

Това стана ясно на съвещанието на Пленума, който реши на 4 април да се събере, с цел да реши дали предлагането на Йорданова е възможно.

 

Както е известно, на 2 март т.г. правосъдният министър внесе във Висш съдебен съвет предложение за предварителното освобождение на основния прокурор. Във въпросното искане Йорданова изброява девет нови условия, които съгласно нея обосновават извод, че са налице осъществени дейности и позволени бездействия от Иван Гешев, които пък са учредения по член 129, алинея 3, т. 5 от Конституцията за освобождението му от поста.

 

В четири от тези случаи интервалът за осъществените нарушавания обгръща и времето, през което Иван Гешев не е бил основен прокурор. Един от тях е обвързван с Евгения и Николай Баневи.

Другите проблеми, които на процедура няма да бъдат позволени за разискване, са свързани с евродепутата Елена Йончева, с компания Жоси и отчасти с отравянето на оръжейния производител Емилиян Гебрев.

Преди да разиска предлагането Висш съдебен съвет реши да напише правила, които бяха прегледани от кадровиците. И точно в една от наредбите на тези правила беше планувано, че Пленумът на Висш съдебен съвет преценя основанията за допустимост за разглеждане на предлагането за нарушавания, осъществени в границите на мандата на тримата огромни.

С болшинство от 14 гласа за и трима срещу (председателят на Върховен касационен съд Галина Захарова, Атанаска Дишева и Олга Керелска), Висш съдебен съвет одобри текста, съгласно който нарушавания, осъществени отвън мандата на тримата огромни, няма да се позволяват до разглеждане.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР