С приемането на стратегиите на шестте региона на страната ще

...
С приемането на стратегиите на шестте региона на страната ще
Коментари Харесай

Приета е Интегрираната териториална стратегия за развитие на Северозападния регион за планиране за периода 2021-2027 г.

С приемането на тактиките на шестте района на страната ще завърши значимата процедура по стратегическа подготовка за новия програмен интервал

Регионалният съвет за развиване одобри Интегрираната териториална тактика за развиване на Северозападния район за обмисляне за интервала 2021-2027 година, включващ областите Видин, Враца, Плевен, Монтана и Ловеч. Това стана по време на онлайн съвещание на съвета, управлявано от кмета на община Враца Калин Каменов. В него взе участие заместник-министърът на районното развиване и благоустройството и началник на Управляващия орган на Оперативна програма “Регионално развитие” Десислава Георгиева. С това се дава „ зелена светлина “ за осъществяването на  Програма „ Развитие на районите “ 2021-2027 година и на Националния проект завъзстановяване и резистентност.

Пред членовете на съвета заместник-министър Георгиева акцентира, че напъните на всички оттук насетне би трябвало да бъдат ориентирани към осъществяването на тактиките за развиването на районите. И добави, че не би трябвало да се не помни, че секторният метод за финансиране на планове към този момент не е задоволителен и пълностоен. Заради това през новия програмен интервал 2021-2027 година европейските вложения ще бъдат ориентирани за интегрирано развиване на териториите.

Интегрираната териториална тактика за развиване на Северозападния район е минала нужната процедура по екологична оценка. В нея са отразени получените мнения от извършените публични разисквания със заинтригувани страни и от секторните ведомства по отношение на разпознатите потребности на района.

„ Интегрираните териториални тактики за развиване на районите дават стратегическата рамка за осъществяване на вложения през новия програмен интервал и са създадени според метод, който обезпечава нужната еластичност при идентифициране и подготовка на планови оферти за съчетание на финансиране от фондовете на Европейски Съюз, обществен и частен капитал “, означи зам.-министър  Георгиева.

Днешното съвещание е първото на районно равнище за утвърждение на интегрираните териториални тактики. Утре ще бъде извършено онлайн съвещание на Регионалния съвет за развиване на Североизточния район за обмисляне. Предстои идващите да бъдат извършени в края на този и началото на идващия месец.

С приемането на тактиките за развиване на шестте района за обмисляне ще завърши значимата процедура по стратегическа подготовка за новия програмен интервал и ще бъде даден старт на практическото осъществяване на инструмента Интегрирани териториални вложения.

Финалната стъпка за утвърждение на плановете на интегрираните териториални тактики за развиване на районите е внасянето им за разглеждане и утвърждение от Министерски съвет.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР