С приближаването на 4 май, когато изтича гратисният период, в

...
С приближаването на 4 май, когато изтича гратисният период, в
Коментари Харесай

Инвеститори се подготвят Русия да изпадне в неплатежоспособност

С приближаването на 4 май, когато изтича гратисният интервал, в който Русия може да изплати падежиралите преди месец близо 650 млн. $ външен дълг, вложителите се подготвят страната да изпадне в несъстоятелност. Притежателите на съветски държавни облигации към този момент обмислят опциите си, а те не наподобяват обнадеждаващи - възможни правосъдни или арбитражни искове против Русия ще бъдат скъпи и продължителни, разясняват специалисти, представени от Reuters. От своя страна Москва упреква наложените от Запада наказания за невъзможността да извърши уговорките си.

Около 40 милиарда $ съветски държавен дълг, издаден в долари и евро, остава непогасен, а към половината е изискуем на непознати лица. Според изискванията по-голямата част от него би трябвало да бъде изплатен на кредиторите във валутата, в която са деноминирани облигациите. Но западните наказания лимитират достъпа на Русия до нейни запаси в размер на към 300 милиарда $, съхранявани в банки в чужбина. Така Москва би трябвало или да употребява налични вкъщи средства, или да не извърши отговорностите си и да изпадне в несъстоятелност.

Русия твърди, че разполага със сумата и е подготвена да се разплати с кредиторите, само че не може да го направи поради глобите. Тя се опита да погаси падежиралия външен дълг с рубли, само че американски финансови органи не разрешиха транзакциите да се осъществят. Кредитни организации и регулатори се произнесоха, че опитът за заплащане в рубли опонира на договорите. Moody`s предизвести, че заплащането на деноминирания в долари дълг в рубли от 4 април може да се смята за несъблюдение, в случай че не бъде изработен в долари до 4 май. S&P Global пък сложи Русия под рейтинг " селективно несъблюдение ".
Реклама На вложителите ще им излезе скъпо да си търсят правата
Притежателите на облигации могат да се опитат да отнесат проблема в съда, само че това постоянно е безценен и нескончаем развой, с който се цели приемане на отплата или конфискуване на активи. Друг вид за вложителите би бил да търсят арбитраж непосредствено против Русия. Арбитражът сред вложител и страна разрешава на кредитори от юрисдикции с двустранни капиталови контракти да предявяват искове и да търсят парични вреди и други облекчения непосредствено против страната. Но съгласно адвокати засегнатите вложители най-вероятно няма незабавно да подхващат дейности, а ще изчакат да видят по какъв начин ще се развият войната и глобите в тази невиждана обстановка.

Адвокати чакат Москва да се отбрани, като упрекна глобите за неплащането. Финансовият министър Антон Силуанов даже съобщи, че Русия ще предприеме правосъдни дейности, в случай че Западът я докара до банкрут. Москва обаче надали ще има триумф с тази теза, защото войната е породена точно от Русия, счита Миту Гулати, професор по право във Вирджинския университет и специалист по преструктуриране на дълг.

Ако Русия изпадне в несъстоятелност, това ще увеличи цената на заемите за нея за години напред и на процедура ще затрудни достъпа ѝ до интернационалните финансови пазари. Това би било следващ удар върху съветската стопанска система, която към този момент се чака да се свие внезапно тази година.Експерти считат, че банкрут на Москва няма да съставлява сериозна опасност за стабилността на световната финансова система.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР