„С президента на Република Косово Хашим Тачи обсъдихме европейския път

...
„С президента на Република Косово Хашим Тачи обсъдихме европейския път
Коментари Харесай

Борисов: Никога не съм харесвал разграничението на Балкани и Западни Балкани


„ С президента на Република Косово Хашим Тачи обсъдихме европейския път на страните от Западните Балкани и гарантирането на мира и сигурността в района. И двамата сме единомислещи, че плановете за инфраструктурна и цифрова съгласуваност сред шестте балкански страни и Европейския съюз ще ускорят развиването на страните ни”.

Това разгласи министър председателят Бойко Борисов след срещата си с Хашим Тачи в Прищина, където през днешния ден е на аудиенция.
Той за следващ път прикани водачите на полуострова да не демонстрират нарцисизъм, с цел да могат да запазят мира и да поемат по пътя към Европейския съюз.
„ Предполагам всички вие виждате напредъка на Косово. И в Сърбия, и в Хърватия постоянно споделям – „ нашите приятели”. Много се надявам да продължи разговора сред Сърбия и Косово. И да може Европейски Съюз да одобри страни без проблеми, с политически хайлайф, който може да води народите си към бъдеще без войни.
Защото няма друга опция на мира – вие видяхте каква е алтернативата в действителност – война, която върна даже България с години обратно. Затова с Вучич би трябвало да се разберете (обърна се към Тачи). Така както ние с Македония, по този начин и вие с приятелите от Сърбия сте длъжни да решите проблемите си. За да може и Европейски Съюз да огледа по различен метод.
Забравете егоизма. Егоизмът на една страна може да провокира катаклизъм”, разгласи Борисов.
Той е безапелационен, че всички страни от Балканите би трябвало да влязат в Европейски Съюз.
„ Никога не съм харесвал разграничението на Балкани и Западни Балкани. Ние сме едно цяло. Затова егоизмът е съдбовен. И по тази причина убеждаваме Европейски Съюз, че не могат да остават черни дупки. От една страна България, Гърция и Румъния, а от другата Хърватия и Словения. Всичките са в Европейски Съюз, а по средата сред тях са страни, които не са. Затова би трябвало да се одобряват задачите Балкани. Разбира се има критерии, които да се извършват. Не Евросъюза ще се промени към Балканите – Балканите би трябвало да се променят”, разяснява министър председателят.
„ Турция има своето въздействие на Балканите. По същия метод по линията на Православието Русия също има въздействие на Балканите. Затова призоваваме да се търси единодушие и единогласие с Турция и Русия”, добави министър-председателят.
Хашим Тачи от своя страна връчи на Бойко Борисов медал за 10 година от независимостта на Косово.
"Той е за заслугите на българския народ, за вашето другарство и нашето общо бъдеще като два другарски народа и за вашата персонална ангажираност за поддръжка на Косово за идната среща на 16-17 май ", разгласи Тачи. /blitz.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР