С престижно отличие се завърнаха учениците от 11 а клас

...
С престижно отличие се завърнаха учениците от 11 а клас
Коментари Харесай

Пловдивски ученици с престижно отличие от фестивал на анимационния филм

С влиятелно отличие се завърнаха учениците от 11 а клас на Националната гимназия за театрални и екранни изкуства – Пловдив, с учител и живописен началник - Роберт Попов, от тазгодишното издание на Международен фестивал на анимационния филм " Златен кукер " 2022 в София. Талантливите млади аниматори от гимназията завоюваха Специалната премия от шефа на фестивала - Надежда Славова, която е и ръководител на Българската асоциация на самостоятелните художници и аниматори (БАНХА) " Пройко Пройков “.

13-ото издание на Международния фестивал на анимационния филм " Златен кукер - София " стартира на 25-и и продължи до 29 май 2022 година Домакин на събитието бе НАТФИЗ " Кръстьо Сарафов ". Темата на фестивала тази година беше “Чрез изкуство и обучение към един по-добър и екологичен свят ".

МФАФ " Златен кукер - София " започва през 2010 г в гр. София и е първият фестивал на анимацията в България от новия век. Той незабавно е приет от филмовите критици и цялата кино общественост като извънредно сполучлив. Провежда се всяка пролет през май и поддържа младите аниматори и студенти по анимация. Фестивалът има конкурсен и осведомителен темперамент, с значима цел – образование на младите аниматори с осъществяване на майсторски класове и анимационни работилници. Той е мост сред младите експерти от целия свят.

На Фестивала годишно се връчват 10 награди. Провежда се и народен конкурс за най-хубав български анимационен филм. Гран При е " Златен кукер ", а Специалната премия е на името на великия наш аниматор Пройко Пройков, патрон на БАНХА.

Тази година в програмата бяха включени изложения, анимационни работилници, майсторски класове, както и селекция от 120 кино лентата (избрани от 2700) от 98 страни. Специален посетител и ръководител на журито бе световноизвестният аниматор и член на Холивудската академия Хуан Пабло Сарамея. Преди да получи своя " Оскар " за кино лентата " Луминарис ", той беше жури на второто издание на фестивала " Златен кукер ".
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР