С пресконференция днес в Дома на културата Борис Христов“ бе

...
С пресконференция днес в Дома на културата Борис Христов“ бе
Коментари Харесай

Занаятчийското училище за деца в Старинен Пловдив посреща първата си група на 6 март

С конференция през днешния ден в Дома на културата „ Борис Христов “ бе обещано началото на реализацията на плана за. В нея участваха заместник-кметът по просвета, археология и туризъм на община Пловдив - Пламен Панов, Председателят на УС на Занаятчийска камара Пловдив – Тони Симидчиева, както и по-голямата част от майсторите – занаятчии, които ще водят образованията.
Първият образователен период е от март до юни, а вторият –през септември и октомври. Всяко дете ще може да се запознае детайлно с три занаята. Заниманията ще се организират в къщите в Старинен Пловдив – Улица на занаятите (ул. „ Стръмна “ № 1, 1А, 3, 5), Бакалова къща (ул. „ Д-р Ст. Чомаков ” № 9), Галерия „ Занаяти “ (ул. „ Д-р Вълкович “ № 3). През това време по 100 деца на месец ще имат опция да се срещнат с най-вълнуващите секрети на обичайните български занаяти, а в тънкостите им ще ги вкарват 20 майстори от Регионалната занаятчийска камара. Това са: Васка Велкова – изобразяване върху стъкло; Даниела Горалова – разработване на художествена керамика; Пенка Ставрева – кукли; Варта Торосян – пекарство; Славка Балджиева – художествени тъкани (вертикален стан); Жана Иванова - Димитрова - художествена тъкан, плъсти, Галина Тодорова – разработване на художествена керамика (писани яйца); Костадин Деведжиев – художествена обработка на дърво и дърворезба; Елена Демирева – художествена обработка на дърво (варак); Веселина Божилова - кукли, Димитър Мирчев – ремонт старинно оръжие; Тони Пранджева – художествена керамика моделиране, мозайки; Елена Георгиева – иконопис; София Христозова - Йорданова - худ.керамика, Иван Тонев – гайтанджийство; Жулиета Георгиева - царевична шума; ; Елена Драмова – художествени тъкани, водоравен стан; Христо Войводов – разработване на произведения от кожа; Стоян Стоянов – разработване на украшения от мъниста, художествени тъкани; Любен Баков – ретро-фото.
Проектът на дирекция „ Култура, археология и културно завещание ” в партньорство с Регионална занаятчийска камара, с финансиране от Министерство на културата е в размер на 100 000 лв.. Той дава опция построената база да се употребява допустимо най-рационално като през месеците юли и август е планувано в образованието да се включат и жители – студенти, български и задгранични туристи, поданици на града, които желаят сами да изработят неповторимо произведение.
„ Условия за това да се случват хубави неща са налице още от основаването на Улица на занаятите. Това е целенасочена политика, която община Пловдив води и този план, финансиран от Министерството на културата е плод на взаимните старания на Община Пловдив и РЗК-Пловдив. Това е естествено продължение на дългогодишното ни партньорство. Местната администрация стои твърдо зад начинания като Панаира на занаятите, който е два пъти в годината и Улицата на занаятите, които поддържаме обичайно. Знаете какъв брой е значимо да работим с децата, да поставяме старания в опазването и предаването на традициите и нематериалното културно завещание. Важно е и за развиването на туризма “, сподели зам.-кметът Пламен Панов. Той акцентира, че след края на плана общината ще търси механизми той да бъде удължен и надграден. А това може да се случи посредством план по Културния календар или по Програмата за развиване на туризма на Община Пловдив, където има заложени средства за кандидатстване на планове, които имат капацитет да доведат повече туристи в града. Ако и идната година Министерство на културата отвори покана, община Пловдив още веднъж ще кандидатства, има тази подготвеност.
 Занаятите се възраждат, в Пловдив майсторите честваха (ВИДЕО) Занаятите се възраждат, в Пловдив майсторите честваха (ВИДЕО)
Свети Спиридон се тачи като покровител на майсторите от време оно, само че само в Пловдив на днешния ден за това схващат и хората, кои...
Председателят на РЗК Тони Симидчиева благодари на общината, в лицето на заместник-кмета Пламен Панов, на Кмета Здравко Димитров и на екипа на отдел „ Култура “ за бързата реакция, с помощта на която планът беше квалифициран за извънредно къс период. Тя добави, че сходна поддръжка е изключително значима за занаятчиите, които разчитат главно на туристите.
„ Точно тези планове са поддръжка, от която се нуждаем. Така ще се види и на процедура, че локалната власт и майсторите сплотяват напъните си в запазването на традициите “, сподели още Тони Симидчиева. Тя прикани популяризирането на българските занаяти да не спре дотук, а да се потърсят разновидности посредством Министерството на образованието част от часовете по трудово образование на децата да се организират в ателиетата на занаятчиите.
Организаторите са извънредно задоволени от обстоятелството, че още преди формалния старт, ползата е огромен. Родителите, които имат предпочитание да включат децата си, могат да го създадат през учебните заведения, на уеб страницата на Занаятчийската камара и в обществените медии. Там в елементи е обяснено по какъв начин могат да се запишат. Това би трябвало да стане с предварителна поръчка, тъй като групите са дребни от 4 до 6 деца. Обучението за всяко едно включва 4 астрономически часа или 6 образователни часа. По време на образователния курс няма оценки, само че се планува всяка просветителна стратегия да завърши с галерия, представяща работата на децата в Галерия „ Занаяти “ и връчване на Сертификати за преминатото образование.
„ Вярвам, че планът ще е сполучлив, тъй като Занаятчийското учебно заведение се основава с задача да резервира и разпространява българските обичаи. То ще обезпечи достъп на децата до неофициално обучение в областта на занаятите и не на последно място ще се подтиква техния креативен заряд и деятелност “, приключи заместник-кметът Пламен Панов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР