С премиера на комичната опера Чичовци“ oт Лазар Николов Опера

...
С премиера на комичната опера Чичовци“ oт Лазар Николов Опера
Коментари Харесай

Операта Чичовци от Лазар Николов с премиера

С премиера на комичната опера „ Чичовци “ oт Лазар Николов Опера Пловдив отбелязва 100-годишнината от рождението на композитора и 100 години от гибелта на патриарха на българската литература Иван Вазов. Премиерните дати са в навечерието на Националния празник на България – 1ви и 2ри март 2022 година.

Диригент на спектакъла е Павел Балев, музикален началник и диригент на хора е Драгомир Йосифов, режисьор е Елена Стоянова, художник – Кристиян Леков. Вазовите персонажи се извършват от солистите Август Методиев, Евгений Арабаджиев, Иво Йорданов, Михаил Пулиев, Николай Писанов, Пламен Папазиков, Георги Султанов, Цветан Цветков, Николай Бачев, Александър Баранов, Георги Деведжиев, Ивайло Герасимов, Александър Носиков, Георги Динев, Димитър Зашев, Борис Кучков, Владимир Ников, Живко Пейчев, Светлана Иванова, Ива Ананиева, Ростислава Ракова дружно с Хор и Оркестър на Опера Пловдив с концертмайстор Виеслав Новак и деца от актьорска група на Академия на Госпожа Опера.

При основаването на операта през 1971 година Лазар Николов разяснява драматургията на Вазовата повест: “В сивото  провинциално всекидневие, в затънтения рабски край съществуваше живот, раздвижваха се духовете, събуждаха се свободолюбиви желания, Вазов ни пренасяше в различен собствен свят, въпреки и хронологически отминал, само че забавен, изпълнен с безопасен хумор  и горещи въжделения на дребните хорица. Дребни събития, а макар тях нещо ставаше, въпреки и дискретно, приготвяше се, растеше. Драматургията на това произведение носеше модерни трендове и разбирания. Последните, както и неличния, неинтимния темперамент на сюжета ме привличаха “.

Драгомир Йосифов, който е сподвижник на Лазар Николов, си спомня: „ В един диалог, композиторът загатна, че речта на чичовците е „поетическа“ и „приказна“, а поетичното и приказното са есенциални музикални прояви. Ритъмът на българската тирада, нейната сприхава насеченост или елейност също е нещо, което просто упорства за музикално фиксиране. “

Музикално постановката се управлява от маестро Павел Балев, който е гост-диригент на Виенската Щатсопера, Опера Цюрих, основен диригент на Фихармония Баден- Баден, а от идващия сезон основен диригент на Опера Лимож (Франция) и Театър Нордхаузен (Германия). За работата с партитурата на „ Чичовци “ той разяснява: „ Предизвикателствата за диригента са големи! Непрекъснати смени на ритми и темпа, сложна архитектоника за водене! Но партитурата е доста разумно построена, фина, изящна, даже филигранна. Вокалните партии са емблематично-майсторски написани, “обличането ” на Вазовия текст в тонове и във вокални изречения е мощно доказателство за класата и големия композиторски гений на Лазар Николов. Четейки и изучавайки партитурата считам, че по-добре не може да се напише – във всеки такт виждам и слушам светлини, сенки и цветове. “

Две са главните характерности на историята в „ Чичовци “, които я сближават с театъра на парадокса през погледа на режисьора Елена Стоянова и художника Кристиян Леков: едната е безконечното “Чакане ”, особено за българина, а другото особено за Чичовците е съвсем напълно отсъствието на събития, които да трансформират хода на историята. „ Липсва деяние, което е сменено с едно постоянно говорене. Базирайки се на това, героите в актуалната театрална интерпретация са сложени в една нереална среда – всички се намират на една изоставена строителна площадка, без време, обрасла с плевели. Останали са единствено строителните скелета. А нашите Чичовци са строители, строители на България, които не знаят по какъв начин да продължат напред. “, разяснява Елена Стоянова. Сценични решения на екипа надскачат битово сюжета и спомогат за превръщането на историята в българска алегория.

Билети за премиерата на „ Чичовци “ от Лазар Николов се продават на касата на Операта, касите на Ивентим и онлайн на eventim.bg.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР