С представяне на книга и прожекция на късометражен филм отбелязват

...
С представяне на книга и прожекция на късометражен филм отбелязват
Коментари Харесай

Природозащитници честват имения ден на Атанасовското езеро в Бургас

С показване на книга и прожекция на късометражен филм означават имения ден на Атанасовското езеро в Бургас, съобщи Българска телеграфна агенция.

Няма друго такова естествено място, което всяка година да чества имен ден - единствено Атанасовското езеро край Бургас. И тази година няма да направи изключение. По случай празника ще бъде показана книгата " Полет в солта " - нарисувана, дизайнирана и издадена от младата художничка Биляна Дешева, сподели Радостина Ценова от Българската фондация биоразнообразие /БФБ/.

В книгата художничката е събрала цветни пейзажи, скици и графики на лагуната, постройките, дигите и каналите на езерото, които е изработила рисувайки около естествената забележителност. В книгата авторката споделя и за жителите на езерото.

Атанасовското езеро в Бургас е известно като местообитание на предпазени типове. В региона му са открити 316 типа птици от 400 типа, които се срещат из цяла България. От тях 14 са международно застрашени.

От 316-те типа птици 83 са включени в Червената книга на България, а 170 типа са с европейско природозащитно значение.

От предишното езерото е известно и като място за извличане на сол.

Лагуната Атанасовско езеро е ситуирана по трасето на втория по мощ миграционен поток на птиците в Европа, наименуван Via Pontica.

През 1980 година северната половина на езерото е оповестено за резерват. Следващата година южната половина и територии около крайбрежията на езерото са оповестени за буферна зона. През 1984 година Атанасовското езеро е оповестено за Влажна зона с интернационално значение според Рамсарската Конвенция.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР