С предложения законопроект от БСП се цели да се даде

...
С предложения законопроект от БСП се цели да се даде
Коментари Харесай

Промени в закона за домашното насилие разширяват кръга на жертвите под защита

С оферти законопроект от Българска социалистическа партия се цели да се даде бърза и ефикасна отбрана, помощ и поддръжка на лицата, потърпевши от домашно принуждение или в риск, както и да се упражни превантивно и възпиращо деяние върху причинителя на насилието. Промените плануват разширение на кръга на лицата, потърпевши от домашно принуждение, които могат да търсят отбрана по реда на закона и се улеснява достъпът до правораздаване. Разширяват се и ограниченията за отбрана от домашното принуждение и се основава механизъм за попречване на корист със закона.

Създава се народен орган за съгласуваност, мониторинг и оценка на политиките и ограниченията за попречване на домашното принуждение и за възстановяване на взаимоотношението сред другите държавни органи и организациите, които имат връзки към казуса, осведоми Българска телеграфна агенция.

Предлага се разширение на броя на стратегиите за предварителна защита и отбрана и се основава опция за даване на безвъзмездна правна помощ в производството. Предвижда се и основаване и поддържане на национална осведомителна система и народен указател за случаите на домашно принуждение.

Законопроектът на ГЕРБ предлага разширение на предметния обсег на закона и се усилват ограниченията за отбрана. Създават се гаранции за провеждането на поредна държавна политика в региона на домашното принуждение посредством съгласуване, използване, наблюдаване и оценка на политиките и ограниченията за попречване и битка с домашното принуждение. С измененията се предлага дефиниране на формите на принуждение и разширение на кръга на лицата, потърпевши от домашно принуждение, които да могат да търсят отбрана по реда на този закон, а точно: лицата, на които са предоставени грижите за децата, лицата, които са родственици по права или съребрена линия до четвърта степен и други

Улеснява се достъпът до правораздаване, като се планува молбата за формиране на произвеждане по издаване на заповед за отбрана да бъде препратена до съответния съд в период до 24 чака от направеното искане на потърпевшото лице. С плана на закон се планува основаване на Национална осведомителна система за случаите на домашно принуждение, реализирани на територията на цялата страна, както и механизми за попречване на злоупотребите със закона.

Депутатите не одобриха импортирания от Има Такъв Народ законопроект за отбрана от домашно принуждение не бе признат.

В хода на дебата бяха разменени реплики за Истанбулската спогодба и еднополовите бракове.

" Бих желал да кажа, че в годините Българска социалистическа партия незаслужено беше упреквана, че с дейностите и позициите си попречва ефикасната битка с домашното принуждение. Ние нееднократно заявявахме, че опитите посредством отбрана от домашно принуждение и на отбраната на правата на дамите да се прокарват противоречиви идеологии, в действителност не вземат решение, а задълбочават казуса ", съобщи по време на дебатите Кристиан Вигенин.

От " Възраждане " обявиха, че домашно принуждение съществува, само че препоръчаните законопроекти не откриват нищо ново, нито търсят и оферират ефикасни ограничения за битка с него. " Двата законопроекта са идентични ", споделиха от партията на Костадин Костадинов. Те ще са с акцент върху жертвата, без значение че дават поръчка, че се вземат решение проблемите с предварителната защита, подлагат на критика оттова. За " Възраждане " главната цел на законовите промени е да се разшири кръгът на обществените услуги, които ще бъдат дадени в ръцете на цивилен организации.

" По-притеснително е, тъй като би трябвало да приказваме за това какво следва в фамилиите, за децата ни и за опцията от донос да знаем, че всяко семейство е в голям риск, когато някой реши просто да пусне следващия донос, децата да биват отнемани ", предизвести Цончо Ганев, представен от.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова пък подсети на " Възраждане ", че това остаряла идея на Българска социалистическа партия, която те взели наготово.

" Вие сте новото Политическа партия от Възраждане. Идвате наготово, след шестгодишна борба на Българска социалистическа партия, носите " смяната " и по-късно се прегръщате с " Мутри вън ".

От " Продължаваме промяната " упрекнаха " Възраждане " в популизъм.

" Ние тук не дискутираме Истанбулска спогодба, а промени и усъвършенствания в закон, признат през 2005 година ", репликира Калина Константинова.

От ГЕРБ обясниха, че към момента липсват национална осведомителна система за домашно принуждение, само че на националния телефон 112 за 3 години са получени над 110 000 сигнала за домашно принуждение, като потърпевшите деца за предходната година са близо 1000, а за тази година, досега, 11 са убитите дами.

" Дори и усъвършенстваните текстове срещат безусловно неправилна интерпретация ", означи Екатерина Захариева.

Надежда Йорданова от ПП-ДБ прикани да се загърбят политическите боричкания и да се подсигурява здравето и животът на десетки. Тя уточни, че липсва гаранция и ефикасна отбрана и в този миг, като би трябвало да се разшири кръгът на отбрана е да защитаваните лица.

" На първо място се планува от периода за заповедта за отбрана да се приспада срокът на заповедта за незабавна отбрана ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР