С предложението да се промени националния празник от 3 март

...
С предложението да се промени националния празник от 3 март
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: С предложението да се промени националния празник се опорочи идеята за конституционна промяна

С предлагането да се промени националния празник от 3 март на 24 май се опорочи цялата концепция за конституционна смяна. Това е безспорен провал на този развой и е един тип родоотстъпничество през най-висшия закон в страната - Конституцията. ” Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова от Варна, където управлението на партията организира срещи с регионалните и общински структури във Варна, Шумен и Добрич. На тях се разискват идните локални избори и  актуалните политически въпроси от национално и локално равнище.
Тя добави, че с по този начин препоръчаните конституционни промени ПП-ДБ основават спомагателен мотив за разделяне на българското общество и за насъскване на една група българи против друга.
„ Това болшинство, което предлага тази смяна, няма легитимация за такава дълбока и основна смяна в главния закон на страната. Да не приказваме, че е цялостно с оферти, които са проява на юридическа неначетеност. Защото част от тях изискват Велико Народно заседание ”, уточни още Нинова.
Според водача на Българска социалистическа партия това е следващата дъква, която да вкара българското общество в безсмислено разногласия, а зад това да се довърши преразпределението на властта, паралелната страна да се прегрупира и да се наместят корпоративните ползи.
„ Ние получихчме покана от Христо Иванов и от Кирил Петков за конституционни диалози. Както знаете, нужни са нашите гласове за 180 гласа - бързата процедура за смяна в Конституцията. Отговорът ни е: в случай че ще се събираме да беседваме за смяна на националния празник от 3 март на 24 май, няма смисъл взаимно да си губим времето. Ние бяхме и сме подготвени да водим смислени диалози - за смяна в Конституцията, която може да докара до една по-справедлива, правова, демократична страна, за осъществяване на досегашните текстове в Конституцията, тъй като сегашната не се извършва, какво да променим, тъй че институциите да се засилят и държавното устройство да се стабилизира ”, безапелационна бе Корнелия Нинова.
И прикани: „ Дайте да се съсредоточим върху бюджета, върху приходите на хората, върху парите за общините, върху стопанската система и Плана за възобновяване и резистентност и да свършим нещо положително за България и за народа. ”
По мотив ограничението на мандатите на кметовете до два, Нинова видя конюнктурност в това предложение.
„ Конституцията не е закон за съответен случай и за сегашната обстановка, а да важи за 50 години напред. Не може поради това, че те нямат кметове, да поставят в този момент ограничавания на кметските мандати ”, акцентира тя.
И попита: „ Като поставят ограничаване на кметските, за какво не лимитират депутатските мандати? Как може да си народен представител 14 мандата, а не може да си кмет повече от два? Да дадат персонален образец – като протягат ръка на кметовете, да посегнат и на личния си престой в Народното събрание. ”
Корнелия Нинова напомни, че Българска социалистическа партия към този момент е наложила вътрешнопартийно такова ограничаване – до два мандата за ръководител и до 3 за народен представител.
В това предложение тя видя и развой: „ Облякоха корупцията в закони, тя стана законна и ненаказуема. Пример за това са инхаус процедурите. Трета година се спори за тях, а Борисов ги записа в закона. Кого да осъдиш в този момент, когато насреща ти дават отговор, че това е законно? Сега се пробват да си закрепят ситуацията през Конституцията – още една стъпка от горната страна. И то ужасна стъпка – да посегнеш на главния закон в страната, с цел да си устроиш политическото благоденствие и дългоденствие. Това е парадокс. Ние в такова нещо няма да участваме. ”
По отношение на локалните избори, Нинова изясни, че сега се организират партийните конференции в цялата страна, където структурите издигат номинации. Крайният период за тяхното привършване  е 3 септември.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР