С предчувствие за насладата, която ни предстои, очакваме премиерата във

...
С предчувствие за насладата, която ни предстои, очакваме премиерата във
Коментари Харесай

Павел Балев преди премиерата на Tutto Verdi във Варна: В операта най-важни са певците

С предусещане за насладата, която ни следва, чакаме премиерата във Варна на Tutto Verdi - първият оперен албум на брилянтния баритон Кирил Манолов, записан със Симфоничния оркестър на БНР, под диригентството на един от най-значимите модерни диригенти Павел Балев.

Един троен български знак за високо изпълнителско изкуство, към който на 24 февруари 2024 година ще добави своята интерпретация и Симфоничният оркестър на Държавна опера - Варна, за който е привилегия маестро Балев да бъде негов непрекъснат посетител диригент.

Уважаеми маестро Балев, съдейки по концептуалния метод към всяко Ваше събитие, допускам, че зад препоръчаното от Вас заглавие на албума „ Tutto Verdi “ се крие доста по-голяма обосновка от красноречивия и елементарно различим подтекст за всеобхватното творчество на Верди. Разкажете за драматургията на албума и до каква степен тя дефинира драматургията на концерта ?

Концепцията на концерта възпроизвежда единствено частично драматургията на албума. Държахме непременно да не вършим повтаряне на премиерата от София. Концертът във Варна ще бъде със личен образ - оркестровите пиеси ще са други, частично ариите също, ще участва и една цялостна музикална картина от оперно заглавие, което ще сътвори главното разграничение от софийския концерт. Варна може и заслужава да бъде по-различна.

Какви цели следвахте при подбора на ариите от богатия репертоар на Кирил Манолов за „ Tutto Verdi “ – бравурни или обичани, постоянно или рядко изпълнявани, виртуозни или екзотични?

Моето въздействие върху избора на ариите беше доста лимитирано, само че Кирил Манолов и аз мислим много еднообразно - искахме да създадем един калейдоскоп от Вердиеви герои, в които да бъдат показани оптимално другите провокации за построяването на контрастни и мощни облици. По този метод могат да бъдат проявени всички качества на солиста. Този албум е визитната картичка на Кирил Манолов, с него той може да се показва на всички места по света.

Вие се ползвате със статута на диригент, който избират елитни артисти и музиканти от ранга на Красимира Стоянова, която взе участие в софийската премиера на албума, а нееднократно и във Варна имахме щастието да я приветстваме, дружно с Вас. Да прибавим тук оперните артисти Диана Дамрау, Никола Тесте, Томас Хемпсън, пианиста Людмил Ангелов, режисьорката Вера Немирова, цигуларката Албена Данаилова... Няма да изброяваме всички, само че наложително ще споменем Кирил Манолов - единственият солист във Вашата грандиозна прощална церемония със Симфоничния оркестър на Баден Баден през 2022 година, събрала съвсем 15 000 фенове. Въпросът ми, след тази дълга, само че нужна увертюра, е какво цените у Кирил Манолов?

У Кирил оценявам извънредно неговата музикална, артистична, човешка и духовна благотворителност. Обичам цвета и изразителността на гласа му, неговия усет, неговата почтеност и достоверност. Горд съм да бъда негов сътрудник, съидейник и другар.

Какво сплотява, притегля и задържа персони от международната сцена в аристократичния креативен кръг на Павел Балев?

Трябва да попитате тях, аз се старая да правя работата си по този начин, както това се чака от един професионален диригент. Обичам да пригласям (това не е по никакъв начин лесно) и доста оценявам работата с оперни гласове.

В едно предходно изявление изтъкнахте, че човешкия глас, като най-финият, основан в миналото инструмент, дефинира първостепенната значителност на артиста в оперния театър. В златните времена на операта се композират произведения за фамозни реализатори, през днешния ден имената на огромните артисти не престават да упражняват своята привлекателна мощ върху аудиторията, въпреки че фокусът към този момент не е единствено върху тях. Как тълкувате Вие съотношението в актуален подтекст сред постановъчния екип – диригент, режисьор и така нататък от една страна и артистите от друга?

В операта най-важни са артистите. Това за жалост се пренебрегва прекомерно постоянно от диригенти и режисьори. Вместо да оказват помощ и направляват солистите в построяването на облиците на героите, заради артистична лакомия и капризна суетност, смятайки се за по-важни, диригенти и режисьори постоянно пречат на солистите да проявят оптимално качествата си на сцената... Едноличната и натрапчива надмощие у диригенти и режисьори, преливаща в демонстрацията на нови хрумвания, а в действителност своенравие и интерпретационна престореност (знак за креативно безсилие) карат артистите да се усещат неоценени и ощетени - това ги прави постоянно и раними. Нека не забравяме, че гласът е огледалото на индивида. Гласът предава прочувствения заряд към публиката - не декорът, костюмът, осветлението и грима, режисурата или звука от оркестрината. Човешкият глас въздейства най-непосредствено и най-силно на слушателите, той е, който притегля публиката в операта.

Как се отнасяте към работата си с Варненската опера, доколкото креативният Ви път е обвързван с разнообразни театри в няколко страни?

Щастлив съм с работата си във Варна. Ръководството, в лицето на госпожа Даниела Димова, ми гласоподава доверие и ми предложи дълготрайно съдействие. Благодарен съм за всичко, което вършим дружно с Варненския оркестър и с Варненската опера. Ценя артистичния състав, оперния хор, всички, с които поддържам връзка. Ценим взаимно нашето партньорство, изградихме другарства, какво по-хубаво от това!

Ще давам всичко от себе си, с цел да способствам за развиването на Варненската опера. Ние би трябвало да се стараем да догонваме наложените в Европа стандарти за качество и професионализъм. Това е нашия общ път.

Интервю на ВИОЛЕТА ТОНЧЕВА

TUTTO VERDI

Кирил Манолов с дебютния си албум във Варна

Премиера - 24 февруари, 19.00, Държавна опера Варна

Диригент Павел Балев

Солист Кирил Манлов

Участват:

Бойка Василева - мецосопран

Артьом Арутюнов - тенор

Свилен Николов – баритон

Гео Чобанов – бас

Оркестър и хор на Държавна опера Варна
КИРИЛ МАНОЛОВ приключва НМА „ Проф. Панчо Владигеров “, специализира оперно пеене в Милано и Виена. Награждаван е в състезания за млади оперни артисти във Виена, Варшава и Барселона и е притежател е на огромната премия „ Златен пръстен на София ” от XIV интернационален конкурс за млади оперни артисти „ Борис Христов “ – премия, присъждана единствено 4 пъти в 60-годишната история на състезанието.

Пее на сцените на оперните театри в Рим, Берлин, Барселона, Чикаго, Токио, Копенхаген, Будапеща, Лисабон, Брюксел, Мюнхен, Хамбург, Щутгарт, Парма, фестивалите в Равена, Мачерата, Савонлина, Дубровник, Палма де Майорка и други Работи с диригенти и режисьори като Рикардо Мути, Даниел Орен, Карло Рици, Симоне Янг, Александър Ведерников, Дамиано Микелето, Арно Бернар, Дитрих Хилсдорф, Дейвид МакВикър.

В репертоара му участват оперни творби от Верди, Пучини, Доницети, Росини, Моцарт, Гуно, Бизе, Чайковски, Прокофиев и Курт Вайл, както и кантатно-ораториални произведения от Бах, Бетовен, Фуре и Брамс, камерна музика от български и непознати композитори.

След извънредно сполучливия му дебют на оперния фестивал в Равена, Италия в ролята на Сър Джон Фалстаф от операта „ Фалстаф ” на Верди италианската рецензия и диригента Рикардо Мути го дефинират като „ най-новия максимален актуален реализатор на тази роля “.

Кирил Манолов записва за Българското национално радио, Хърватското радио и телевизия, Австрийското национално радио ОRF и други Издава компактдискове със свои участия в съдействие с продуцентски компании като RMM и Harmonia Mundi.

Първият оперен албум на Кирил Манолов “Tutto Verdi ” с 12 баритонови арии, под диригентството на Павел Балев, е осъществен от дирекция Музикална продукция на БНР с продуцент доктор Георги Еленков.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР