С празнична програма в местността Рупите ще бъде отбелязана 110-годишнината

...
С празнична програма в местността Рупите ще бъде отбелязана 110-годишнината
Коментари Харесай

В Рупите почитат Ванга: 110 години от рождението на пророчицата

С празнична стратегия в местността " Рупите " ще бъде маркирана 110-годишнината от рождението на пророчицата Ванга.  Годишнината от рождението на незрящата и всевиждаща пророчица ще бъде маркирана с празнична литургия пред храма " Света Петка " и с малко слово за живота ѝ, съобщи БНР. 

Хористите на Йордан Камджилов ще изпълнят ортодоксални песнопения, а по обяд ще бъде открита нова изложба в комплекса, в която са подредени картини, пластики и пана на български създатели, отдадени на  Ванга.

Известната българска пророчица, от която хиляди търсеха помощ и отговори от бъдещето, е първото дете на войводата от Струмица Пендо Сурчев. 12-годишна ослепява при естествено злополучие и е изпратена  в особено учебно заведение за слепи. 

През 1942 година, към този момент придобила ясновидски качества, се омъжва за Димитър Гущеров от петричкото село Крънжилица и до неговата гибел живеят в Петрич. Там тя приема стотици хора, пристигнали с болката си и вярата за излекуване.

През 1970 година Ванга се реалокира в Рупите, където живее в дребна къщурка и продължава  да оказва помощ и да дава препоръки.  Две години преди гибелта ѝ - 11 август 1996 година, е осветена и църквата " Света Петка " издигната по волята на пророчицата и с  дарения от доста хора.  Малко след кончината ѝ е учредена фондация на нейно име, която построява комплекс " Ванга ". Неин  почетен ръководител е някогашният областен прокурор Димитър Вълчев, за който тя се грижи като майка. 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР