С правителствена подкрепа Samsung може да настигне TSMC в договорното

...
С правителствена подкрепа Samsung може да настигне TSMC в договорното
Коментари Харесай

Samsung ще инвестира $230 млрд. в производство на чипове


С държавна поддръжка Samsung може да настигне TSMC в договорното произвеждане на чипове (снимка: Samsung)

Южнокорейската корпорация Samsung Electronics възнамерява инвестиция от 300 трилиона вона (около 230 милиарда щатски долара) в създаване на нови мощности за произвеждане на чипове през идващите 20 години. Проектът ще бъде осъществен като част от държавната стратегия за развиване на полупроводниковата промишленост в страната .

По-конкретно, Samsung ще построи нов клъстер от пет предприятия до 2042 година, който ще бъде ситуиран в предградията на Сеул. Компанията чака тези фабрики да привлекат повече от 150 локални и задгранични производители на чипове. Сред тях могат да попаднат разработчици на чипове, които нямат лични индустриални мощности.

Samsung остава най-големият производител на чипове памет в света, само че цикличността на този пазар постоянно подкопава рентабилността на бизнеса и в бъдеще компанията би желала да печели повече в сегмента на договорното произвеждане на полупроводници. Някои от петте нови предприятия на Samsung ще се концентрират върху обслужването на клиенти от трети страни, само че точният им брой не е избран.
още по темата
„ Трябва да подкрепим частните вложения в тази област [полупроводниковите технологии] ”, сподели южнокорейският президент Юн Сук-йол. Той добави, че държавното управление „ би трябвало да обезпечи места за бизнес, технологии, квалифицирана работна ръка и данъчни тласъци ”.

Проектът на Samsung е част от проекта на държавното управление да поеме водеща роля в области като чипове, екрани, акумулатори и електрически транспортни средства. Властите имат намерение да влагат към 422 милиарда $ в софтуерния бранш на страната, отбелязва Блумбърг.

Правителствената поддръжка може да помогне на Samsung да настигне TSMC, най-големия производител на чипове по контракт в света. Тайванският колос създава някои от най-модерните чипове в света за Apple и други водещи производители на електроника.

Освен това държавното управление на Южна Корея ще отдели повече от 9 милиарда $ за пет години за проучвания и разработки в региона на стратегическите технологии, в това число изкуствения разсъдък. През 2023 година управляващите ще обезпечат над 275 милиона $ за създаване на опаковки на чипове и към 76 милиона $ за инфраструктура за електроснабдяване и водоснабдяване на индустриални комплекси.

През януари 2023 година държавното управление на Южна Корея предложи да се увеличи процентът на данъчно приспадане за вложения в чипове и други стратегически технологии от 8% на 15% за огромните корпорации.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР