С появата си Bentley Bentayga и Rolls Royce Cullinan изковаха

...
С появата си Bentley Bentayga и Rolls Royce Cullinan изковаха
Коментари Харесай

Таткото на Bentayga и Cullinan

С появяването си Bentley Bentayga и Rolls Royce Cullinan изковаха нов сегмент в класа на всъдеходите. Ултралуксозните британци обаче не са първите представители на тази порода макар изказванията на производителите.



През 90-те години султанът на Бруней не жали средства, с цел да се снабди с всъдеход, какъвто не оферират нито Bentley, нито Rolls Royce (първата компания е благосъстоятелност на втората от 1931 година до продажбата ѝ на Volkswagen през 1998-а). Така се ражда Dominator - един от доста поръчкови модели, основани по избор на Хаджи Хасанала Болкиах.



Всъдеходът с емблемата на Bentley е разработван в цялостна секретност. За съществуването му се схваща едвам 3 години, откакто поръчката е изпълнена, когато английското сп. Autocar разгласява публикация за него през 1998 година



От Dominator са създадени общо шест бройки, измежду които една в яркожълто и една в алено. Всички всъдеходи имат направени на ръка каросерия с обилие от хром (включително по джантите) и интериор, потопен в скъпи кожи и украшения от скъпи типове дървесина.



В тези години Bentley и Rolls Royce могат да разчитат единствено на един автомобил за техническа база на Dominator. В основата на всъдехода заляга Range Rover P38A, от който е взета и системата за двойно предаване.



Според някои клюки от Range Rover е и осемцилиндровият мотор на Dominator. Това звучи едва евентуално, защото Bentley и Rolls Royce държат на именития 6.75-литров V8. Истината обаче едва ли ще излезе нескрито, защото двете компании в никакъв случай не са разкривали информация за поръчките на знатния си клиент от Бруней.







Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР