С появата на серията iPhone 15 Apple най-накрая премахна ночът“

...
С появата на серията iPhone 15 Apple най-накрая премахна ночът“
Коментари Харесай

5 практични начина за използване на Dynamic Island в iPhone

С появяването на серията iPhone 15 Apple най-сетне отстрани „ ночът “ – правоъгълната изрязана зона, в която се обитаваше предната камера и Face ID скерена от излизането на iPhone X през 2017 година насам. На негово място се появи така наречен Dynamic Island, или „ динамичен остров “, който наподобява по-елегантно и носи куп трикове със себе си, с цел да го трансформира в характерност, а не в пропуск в дизайна. Ето някои от триковете, които Dynamic Islands може да прави, само че първо – малко предистория…

Какво е Dynamic Island?

Dynamic Island е дребна затъмнена област в горната част на екрана, в която се обитават Face ID скенера и предната камера, единствено че в този момент тя не е обвързвана със страната на рамката, откъдето идва и „ остров “ (преди беше по-скоро полуостров).

Частта „ динамичен “ в името е, тъй като „ островът “ може да трансформира формата си, с цел да демонстрира спомагателни данни с поддържаните приложения. Можете да задържите пръста си върху него, с цел да разширите острова, или да го докоснете, с цел да отворите съответното приложение и да получите цялостната картина съгласно потребностите ви.

Това е оптична заблуда, несъмнено. Все още липсва малко от екрана, само че потреблението от Apple на черен декор при изскачащите прозорци на динамичния остров го прави да наподобява като част от екрана. Това е образован метод да се трансформира една нехаресвана дизайнерска отстъпка в убийствена функционалност.

Кои iPhone-и имат Dynamic Island?

Технически видяно, Dynamic Island е остаряла функционалност. Тя се повяви предходната година с iPhone 14 Pro и Pro Max, само че през тази година се появи във всичките четири модела на iPhone 15, с което стана ясно, че е тук, с цел да остане. Единственият „ настоящ “ iPhone, който не разполага с функционалността е миналогодишният iPhone SE от начално равнище.

5 практични метода да употребявате Dynamic Island

1. Автентикация в Apple Pay

Ако употребявате Apple Pay в магазина или в App Store, евентуално към този момент сте забелязали този миг. Когато щракнете два пъти върху страничния бутон, с цел да започнете заплащане, Dynamic Island оживява, уголемява се и разкрива познатото зелено усмихнато лице, което удостоверява, че това сте в действителност вие.

2. Лесно следене на таймерите

Ако употребявате своя iPhone за задаване на таймери, ръчно или със Siri, до момента трябваше ръчно да проверявате какъв брой време е останало.

С Dynamic Island дейните таймери се намират на видно място, а в случай че желаете да го спрете или паузирате, можете да задържите пръста си върху Dynamic Island, с цел да се появи по-голям прозорец, в който да извършите тъкмо това.

3. Предупреждаване, когато поверителността ви е в риск

Това е много подценявана функционалност, само че е доста потребно да знаете за нея, защото тя е обвързвана с поверителността ви. Ако видите дребна цветна точка във вашия Dynamic Island, iPhone ви уведомява, че камерата или микрофонът ви са дейни. Тя е зелена за първото или алена за второто.

Очевидно това не е мотив за терзание, в случай че вършиме фотография или организирате диалог, само че в случай че не очаквате микрофонът или камерата да са дейни, това е потребен сигнален знак.

4. Управление на звука

Това е една от най-практичните функционалности на Dynamic Island. Ако възпроизвеждате музика, подкаст или аудиокнига, Dynamic Island ще се разшири леко, с цел да покаже дребна икона с иконата на песента/епизода/книгата и икона, с цел да покаже, че тя се възпроизвежда.

Задръжте върху нея и тя ще се разшири до по-голям интерфейс с опция за приплъзване обратно, пауза, бързо приплъзване напред, пренасяне на позицията или смяна на аудиоизхода. Това е извънредно комфортно.

5. Навигация

Dynamic Island е изключително потребен, в случай че употребявате Apple Maps за навигация. Въведете данните си за навигация в приложението и Dynamic Island ще покаже дребни икони за навигация „ завой по завой “.

Ако се нуждаете от повече детайлности, задръжте Dynamic Island, с цел да го разширите, или го докоснете, с цел да преминете към Apple Maps в режим на цялостен екран.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР