С появата на мобилните телефони и лесния достъп до цифрови

...
С появата на мобилните телефони и лесния достъп до цифрови
Коментари Харесай

Каква разликата между FM и AM радиото

С появяването на мобилните телефони и лесния достъп до цифрови излъчвания от дълго време отминаха дните, в които се постановяваше да въртим радиото и да си причинявате мини инфаркт, когато инцидентно превключите от FM на AM (конкретно хората, които слушат със слушалки).

Но каква в действителност е разликата сред двете?

За да разберем разликата сред AM и FM вълните, първо е значимо да знаем по какъв начин радиостанциите, които към момента употребяват обичайните способи на лъчение, работят.

Нещата стартират с електромагнитна вълна – в тази ситуация радиовълна – която има непрекъсната периодичност и амплитуда. Когато от радиостанцията пускат ария или водещият чете прогнозата за времето, да вземем за пример, този тон се кодира във вълна посредством смяна на нейните периодичност и амплитуда.

След това тя се изпраща от огромните предаватели, които виждате на радиостанциите, и се приема от приемника на радиото, който декодира информацията благодарение на демодулатор и я преобразува назад в звукови талази.

AM значи амплитудна модулация (amplitude modulation), което ви подсказва по какъв начин работи. Амплитудата е височината на вълната и при станциите, които употребяват AM лъчение, те трансформират амплитудата на носещата вълна, с цел да кодират информацията.

FM, въпреки това, значи честотна модулация (frequency modulation) и, както може би се досещате, в този случай станциите контролират честотата на носещата вълна.

Двете се употребяват и до през днешния ден – само че има ли някоя от тях преимущество пред другата?

AM има един много значителен проблем – доста други източници създават радиовълни, сходни на тези, като електропроводи, мълнии и даже Слънцето. Вълните могат да си пречат една на друга, а в този случай другите източници могат да пречат на носещия сигнал и също по този начин да модулират амплитудата му.

Резултатът от това е, че нашите радиоприемници излъчват (понякога брутално звучащо) статично електричество.

Слушането на FM радиостанция нормално е доста по-ясно; защото информацията се кодира посредством промени в честотата, има малко разстройства върху крайния артикул. По-голямата честотна лента, от която можете да избирате, също оказва помощ.

Ако това е по този начин, за какво хората към момента употребяват AM радио?

Отговорът е, че защото има по-голяма дължина на вълната, то има доста по-голям обсег на лъчение от FM и може да проникне даже в региони, където постройките са доста на гъсто. Радиото е освен това от музика – способността на AM радиото да доближава далеко може да се окаже много потребна при положение на лъчение на незабавни известия.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР