С поведението, което демонстрира Република Северна Македония, страната категорично не

...
С поведението, което демонстрира Република Северна Македония, страната категорично не
Коментари Харесай

Георг Георгиев: С поведението, което демонстрира, Северна Македония не е готова за ЕС

С държанието, което показва Република Северна Македония, страната изрично не е подготвена да стане част от европейското семейство, счита Георг Георгиев, народен представител от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили и някогашен зам.-министър на външните работи.

Той разяснява в коридорите на Народното събрание следващия случай в Скопие, при който български футболен почитател след гостуването на " Левски " в македонската столица бе намушкан с нож.

Според Георгиев нападението най-вероятно е било предумишлено.

 

" Това не е единствено въпрос на политика, това е въпрос на полезности, на метод на мислене. Това, което идва от Скопие, не кореспондира с нашите европейски усещания ", посочи Георг Георгиев. И акцентира - не може да се приказва просто за случай сред футболни почитатели, както съобщи министър председателят на РСМ Димитър Ковачевски, за което е показателно честото повтаряне на сходни произшествия в последните месеци.

 

Може би това щеше да бъде по този начин, в случай че е изолиран случай, само че това е следващ и всякога оправданието е едно и също - по този начин Георгиев разяснява думите на премиера на РСМ Димитър Ковачевски, съгласно който вчерашните произшествия са били провокирани от хулигани от двете страни, които нямат връзка със спорта.

„ Защо постоянно от страната на битите са нашите сънародници “, попита депутатът. По думите му министър председателят Ковачевски би трябвало да се замисли за какво управляващите в РСМ не съумяват да осуетят и да основат задоволителни мощни гаранции за сигурността на пребиващите на тяхна територия, сподели още Георгиев.


" Омразата сред хората е реалност и не мога да настоявам, че не е политически стимулирана. За страдание обаче този доста тежък случай се случва в подтекста на разглеждането на конституционните промени в РСМ, които са залога на тяхното присъединение към Европейския съюз. Това е грозната еманация за всичко, което сме говорили по тематиката за разбирателството сред РСМ и България до момента ", разяснява депутатът, който е разговарял с близки на потърпевшия през вчерашния ден. Според него, в случай че казусът не бъде съществено позволен, такива произшествия евентуално няма да отсъстват.

Много огромна паника буди реакцията на северномакедонските управляващи, които, вместо да оказват помощ на сънародниците ни, по-скоро са вложили старания в това да арестуват българските почитатели, в сравнение с да схванат от какво е предизвикано и по какъв начин се е стигнало до закононарушението, сподели Георгиев. " Няма да излъжем, в случай че кажем, че закононарушението е предизвикано от ненавист ", счита той. По думите му пиковата точка сега на нетърпимост е достигнала поради реториката, която политическите представители са наложили. Депутатът счита, че страната ни е реагирала съответно. Лошото е, че случаите доста зачестиха, сподели още той.

 

По всяка възможност Министерството на външните работи ще привика посланика на Република Северна Македония, счита Георгиев.

 

" Не съм осведомен все още, само че допускам, че това ще се случи (Външно министерство да привика македонския посланик). Администрацията на Министерство на външните работи е задоволително опитна, за жалост натрупахме процедура в тази тенденция в последните месеци, убеден съм, че сътрудниците знаят какво да създадат ", отговори на въпрос на News.bg Георгиев.

Според него България по този начин или другояче към този момент е реагирала съответно. " Първото, което тя трябваше да направи, е да предложи консулска отбрана на нашите жители там. Оттук нататък допускам, че Министерството на външните работи може да извика на диалози посланика на РСМ, да бъде възложен демарж, да бъде изпратена протестна нота. Това, което вършим по този начин или другояче и все още, когато има произшествия. "

 

Българска телеграфна агенция напомня, че нощес български жител бе признат в болница с прободна рана в корема, откакто е влезнал в конфликт с локални в квартал Чаир в Скопие. Болницата удостовери, че след осъществена интервенция положението му е устойчиво. Вътрешният министър на Република Северна Македония Оливер Спасовски заяви по-рано през днешния ден, че самоличността на нападателите е изяснена и те се търсят.
Срещата сред " Левски " и " Шкупи " от втория прелиминарен кръг на Лигата на конференциите на стадион „ Тодор Проески “ в Скопие беше избрана от УЕФА като дуел с висок риск. До конфликти след мача, който завърши с резултат 2:0 в интерес на българския тим, не се стигна. Общо 21 са задържаните за нападателно държание и нарушение на мира и спокойствието нощес футболни почитатели, като 19 от тях са българи. Предстои на някои от тях да бъдат повдигнати обвинявания.

 

Източник Българска телеграфна агенция, News.bg

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР