С повече от 13% са се увеличили фалитите през миналата

...
С повече от 13% са се увеличили фалитите през миналата
Коментари Харесай

Фалитите в България нарастват с 13% през 2021 г.

С повече от 13% са се нараснали банкрутите през предходната година. Това демонстрира информация на Агенцията по вписванията, направена за " Капитал ". След като при започване на пандемията доста от процедурите бяха забавени и броят на компаниите, прекратили бизнес, понижа, през 2021 година краткотрайният спад се компенсира. Увеличение обаче има и по отношение на 2019 година (1.6%). А това удостоверява прогнозите, че усложненията, които доста компании изпитват около рестриктивните мерки, ще доведат до преустановяване на активност с известно отсрочване.
Извън бизнеса
Повече от 12.9 хиляди компании са спрели работа през предходната година заради оповестяване на банкрут, влизане в процедура по неплатежоспособност, разпродажба или изтриване. Добрата вест е, че през последното тримесечие броят им понижава по отношение на предходното, само че това към момента не може да се дефинира като наклонност.
Реклама Нови компании
В същото време повече са и записаните нови компании през предходната година, в сравнение с през 2020 година, като броят им нараства с близо 14%. Както и при банкрутите, това може да се изясни с по-ниската база при започване на пандемията, когато бизнесът значително замря. Това се вижда и от данните по тримесечия - минимум компании са основани през интервала април - юни 2020 година През предходната година регистрациите са относително устойчиви - към 10 хиляди компании всяко тримесечие и даже над 11 хиляди през първото. Данните като цяло за годината обаче демонстрират, че в този момент бизнесмените са доста по-предпазливи, в сравнение с преди пандемията, като новите регистрации през 2021 година са с съвсем 14% по-малко, в сравнение с през 2019 година
Сравнение с Европа
По данни на Евростат през последното тримесечие на 2021 година регистрациите на нови компании в Европейски Съюз са се нараснали с 1.6% по отношение на предходното тримесечие, като същата наклонност се следи и в България. За разлика от Европейски Съюз обаче, където се регистрира растеж от 6% по отношение на последното тримесечие на 2019 година, в България има към 900 по-малко регистрирани компании.

На европейско равнище в края на 2021 година банкрутите понижават с 0.7% спрямо третото тримесечие на годината и с цели 23% спрямо последното тримесечие на 2019 година България също регистрира по-малко закрити бизнеси по отношение на двата интервала.
Източник: Евростат Реклама
Като цяло за Европейски Съюз през четвъртото тримесечие на 2021 година е имало доста повече регистрации на компании в секторите на осведомителните и информационните технологии и превоза, в сравнение с преди пандемията. В същото време доста е намалял броят на новите компании в областта на хотелиерството и ресторантьорството.

По отношение на прекратяването на бизнес от Евростат регистрират по-малко банкрути в края на 2021 година, в сравнение с в края на 2019 година Най-голям е спадът в ИТ, промишлеността и търговията.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Иглика Филипова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР