"С повече мислене и работа, първата група можеха да бъдат

...
"С повече мислене и работа, първата група можеха да бъдат
Коментари Харесай

Цацаров: Непарламентарни сили провокираха скандали във ВСС

"С повече мислене и работа, първата група можеха да бъдат избегнати. И нито сътрудниците, нито обществото ги заслужаваше ", добави той, представен от Българска телеграфна агенция.

Цацаров акцентира, че в съвета е имало група, която се е стремяла на всяко съвещание да инспирира скандал, с цел да се подухва мисълта, че Висш съдебен съвет не работи. Не дребна част от тези кавги били инспирирани точно от непарламентарни партии.

" Това, което мислеха и възнамеряваха не се сбъдна , само че те ще останат в тези позиции, на които са и в този момент. А и да не се повтарят неточности, тъй като другояче значи, че не сме научили нищо ", разяснява още основният прокурор и съобщи, че е значимо да се преодолеят персонални несъгласия.

Той добави, че няма решение на Съвета, което е дал своя вот и за което да съжалява. Но позволи, че на моменти може да се е подвел от единици хора в духа на опълчване.

Сотир Цацаров взе участие в откриването на образователната година в Националния институт на правораздаването и се обърна към младите съдии с думите, че дружно с прокурорите са в една лодка и който и да я клати, вълнението обгръща всички.

Междувременно стана ясно, че съгласно висшите съдии изборите за нови членове на Висш съдебен съвет са минали без нарушавания . Така жалбата на предходния ръководител на СРС Методи Лалов, който не беше определен за член на новия състав на съвета беше отхвърлена дефинитивно с решението на смесения състав на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд.

До жалбата на Лалов се стигна откакто на 18 юни съдиите избраха шестима свои сътрудници, които да влязат в Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет. Той получи обаче по-малко гласове. И апелира с претекст, че системата за електронно гласоподаване може да е била атакувана и да не е отчела вярно вота на съдиите.

Утре Висшият правосъден съвет ще смени състава си. Церемонията по предаването на постовете ще се организира в Съдебната палата в София. Сред поканените посетители са президентът, представители на законодателната, изпълнителната, правосъдната власт, представители на Дипломатическия корпус и други.

Междувременно президентът разяснява пред публицисти във връзка указа за назначение на определения от Висш съдебен съвет нов ръководител на Върховен административен съд Георги Чолаков:

„ Вече разгласих, че чакам новият състав на Висш съдебен съвет да удостовери кандидатурата. Мисля, че това е основателно и ще даде нова легитимност на кандидатурата в духа на промените в правосъдната система, които организираме “.

Запитан значи ли това, че няма да подпише указа, той отвърна:

"Ще разберете на 4-и октомври ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР