С потенциала на IoT устройства като дроновете могат да извършват

...
С потенциала на IoT устройства като дроновете могат да извършват
Коментари Харесай

Дронове и защита от дронове – индустрията расте бързо


С капацитета на IoT устройства като дроновете могат да правят разнообразни злонамерени дейности
(снимка: CC0 Public Domain)

В ерата на интернет на нещата организации от всевъзможен размер внедряват разнообразни софтуерни системи, доста от които са отдадени на отбраната на данните и на хората. Но има един аспект от сигурността, който към момента остава в периферията на вниманието – а би трябвало занапред да се мисли за него. Това са дроновете, които могат да се употребяват злонамерено. А специалистите по сигурността, включително по осведомителната сигурност, към този момент би трябвало да мислят и за този тип сигурност.

Навлезли сме в напълно нова епоха, в която е необходим и нов метод към тероризма, споделя пред Аадитя Девараконда, основен изпълнителен шеф на Dedrone, която дава технологии за противопоставяне на дронове. Изявлението ѝ идва малко преди новината, че иракският министър председател е бил обект на атентат с дрон.

Според Деваракондаа, с капацитета на IoT устройства като дроновете могат да се правят голям брой злонамерени дейности. Това е и повода, заради която нововъзникващата промишленост за битка с дронове към този момент се нарежда в челните редици на средствата за битка със заканите. Технологиите в тази област имат нелеката задача да пазят хора, имущество и информация от дроновете, ръководени от незаконни ръце.

„ Говоря с клиенти и сътрудници от света на сигурността и военното дело и всички сме на мнение, че идващият призрачен сюжет може да включва злоумишлен състезател, който подвига дребен дрон на препълнено публично пространство като да вземем за пример летище или стадион ”, споделя Девараконда. Този дрон може да носи взривно устройство или да разпръсква токсичен газ.

Малките дронове са подобаващи за сходен жанр офанзиви, тъй като са лесни за пазаруване, бързи за стартиране и са доста адаптивни за разнообразни форми на терористична активност. Могат да вършат всичко – от враждебно наблюдаване до доставка на оръжие или експлозия.
още по тематиката
И в случай че предпазването от дрон с рискова задача е предизвикателство, още по-голяма компликация е опазването от така наречен рояци дронове. Координирани и ръководени от изкуствен интелект, те могат да извършват комплицирани офанзиви, от които хората мъчно биха се защитили. „ Когато се защитавате против рой дронове, просто не съм сигурен, че човек може да се оправи ”, споделя военачалник Джон Мъри, пълководец на Army Futures Command.

За положително или за неприятно обаче ръководената от изкуствен интелект система от голям брой дронове може да бъде обезвредена от други рояци от дронове. Това състояние е емблематично за протичащото се в промишлеността на безпилотните летателни апарати (БЛА). Докато злонамерените играчи намират способи да употребяват апаратите за недобросъвестни цели, има и голям брой разработчици на технологии за обезвреждане на рисковите летящи машини.

Това е материя, която от ден на ден става обект на интерес от страна на разнообразни организации, евентуално уязвими на въздушни набези. Летища и обекти с сериозна инфраструктура към този момент търсят способи да се оборудват с технологии за сигурност на въздушното пространство, които могат да им обезпечат отбрана от дронове и цялостна осведоменост за евентуални проблеми с безпилотни машини.

Подобни технологиите имат за задача да разрешат на организациите да оценят интензивността във въздушното пространство и да разграничат другарските и вражеските дронове.

Междувременно военното дело продължава да употребява капацитета на този тип машини в действителни условия. Почти на всички места, където има въоръжени спорове по света, БЛА към този момент са на въоръжение. Те се употребяват за шпионаж, за набези, за координирани удари по съответни цели. Всичко това в допълнение стимулира промишлеността за системи за отбрана от дронове да работи с цялостна мощ.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР