С пост във Фейсбук председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава

...
С пост във Фейсбук председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава
Коментари Харесай

Десислава Атанасова обвини регионалния министър в нарушаване на Изборния кодекс 

С пост във Facebook ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова упрекна министърът на районното развиване Андрей Цеков в нарушение на Изборния кодекс поради писмо, изпратено от него до всички кметове в страната. В него той дава инструкции по какъв начин кметовете да поясняват наредбите в закона, които не разрешават да гласоподават на гласоподаватели без 6-месечна уседналост преди вота по непрекъснат или по сегашен адрес, каквото е законовото условие.

В писмото, приложено от Атанасова към поста, се посочва и какви документи може да послужат на градоначалниците да отстранен заличения гласоподавател и да му дадат опция да упражни вота си, в случай че той пожелае, излиза наяве от поста на Атанасова, който е под надпис " Казусът Асен Василев НЕ може да гласоподава в Хасково. 

На първия тур на локалните избори предходната неделя финансовият министър Асен Василев отиде да гласоподава в Хасково, само че не бе позволен до тъмната стаичка, тъй като се оказа, че е бил премахнат от изборните описи точно заради неналичието на 6-месечна уседналост. Тогава се оказа още, че адресната регистрация на финансовия министър не е в Хасково. 
" Според Закона за гражданската регистрация, всеки български жител е задължен при смяна на адресната си регистрация в 30-дневен период да уведоми общинската администрация. Асен Василев не е извършил това свое обвързване и заради тази причина НЕ участва в изборните описи по сегашен адрес в Хасково, т.е. НЕ са налице основанията да бъде отстранен от листата на заличените лица. Днес Андрей Цеков с писмо до кметовете на общини " пояснява " разпореждания на закона макар напътствията на ЦИК от 04.08.2023г и в безусловно нарушаване им " указва " по какъв начин да действат при използването на чл.39 от ИК ", написа Атанасова във фейсбук профила си. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР