С последното преизчисляване на пенсиите през октомври още веднъж се

...
С последното преизчисляване на пенсиите през октомври още веднъж се
Коментари Харесай

Зорница Русинова: Темата за пенсионната система попада в капана на доста популистки решения

" С последното преизчисляване на пенсиите през октомври още един път се задълбочи диспропорцията. Стремежът беше да се навакса малко диспропорцията сред по-староотпуснатите пенсии с новоотпуснатите и това докара до дисбаланс на особеното нарастване, до чувството в огромна част от пенсионерите, че действително няма нарастване или че то е минимално. "
Това мнение изрази пред БНР Зорница Русинова, ръководител на Икономическия и обществен съвет (ИСС) и някогашен заместник-министър на труда и обществената политика.

През последните няколко години тематиката за пенсионната система попада в клопката на много популистки решения, счита тя. Затова и по думите ѝ би трябвало да се търсят способи възрастните хора да бъдат подпомагани през общественото подкрепяне, " а не да се вършат толкоз чести промени в осигурителната система ", които водят до дебалансиране на системата и демотивиране на работещите. " Различията в обособените райони на България, другия ритъм на демографски трендове в последните 10 години, пазарът на труда, другите услуги, икономическото развиване на всеки от районите задълбочава някои от несъответствията ", разяснява Русинова по отношение на данните от разбора на ИСС, който установи задълбочаване на демографските и социално-икономическите разлики сред регионите в страната.
Един от главните заключения в разбора е да се работи дълготрайно за достъп до качествени обществени услуги във всяко обитаемо място, разясни Зорница Русинова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР