С посещението си в Западните Балкани Урсула фон дер Лайен

...
С посещението си в Западните Балкани Урсула фон дер Лайен
Коментари Харесай

Журналисти: Показателно е, че Урсула фон дер Лайен не се срещна с Християн Мицкоски в Скопие

С визитата си в Западните Балкани Урсула фон дер Лайен трябваше да покаже, че разширението на Европейски Съюз е очевидно, обозримо и стъпва на една доста постоянна икономическа основа.

Това мнение изрича в студиото на Euronews PrimeTime проф. Румяна Прешленова, шеф на Института по балканистика към Българска академия на науките.

„ Беше показателно, че (при визитата си в РСМ – бел. ред.) Фон дер Лайен пропусна да се срещне с водача на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, тъй като този човек употребява в последните месеци употребява прекомерно нападателна изразителност и към България, и към Брюксел, наричайки конституционните промени „ български диктат “, разяснява Димитър Русков, началник на интернационалния отдел в БГНЕС.

По неговите думи Урсула фон дер Лайен е била пределно ясна в своето изявление при срещата си с премиера на РСМ Димитър Ковачевски и президента Стево Пендаровски, че вписването на българите в Конституцията на югозападната ни съседка е незаобиколим фактор и че това е общоевропейска позиция.

„ Признаването на Косово не стои на дневен ред в Сърбия “, уточни Русков.

„ Близостта на Белград и Москва е може би не по-малка спънка за присъединението на Сърбия към Европейски Съюз от непризнаването на Косово “, добави проф. Прешленова.

„ Тези 6 милиарда евро, които се плануват за ускорение на икономическото развиване на Западните Балкани, би трябвало да приготвят страните за идващото уголемение на Европейски Съюз през 2030 година, както пледира ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел “, изясни тя.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР