С посещението си в Китай шефът на Apple демонстрира колко

...
С посещението си в Китай шефът на Apple демонстрира колко
Коментари Харесай

Apple обмисля китайски AI за серията iPhone 16


С визитата си в Китай шефът на Apple показва какъв брой значим за компанията е локалният пазар (снимка: Tim Cook / Weibo)

Apple договаря с китайския интернет колос Baidu за консолидиране на огромния езиков модел Ernie Bot в серията смарт телефони iPhone 16 и други свои артикули, особено за пазара в азиатската страна, заяви Cailian Press.

Този ход на ИТ колоса от Купертино идва на фона на напъните на компанията да се съобрази с по-строгите разпореждания на Китай за наличие, генерирано от изкуствен интелект, разясняват пазарните наблюдаващи.

Предполага се, че Apple ще употребява Ernie Bot за своята операционна система iOS 18 и Mac OS в Китай. Твърди се също, че Apple е преговаряла с други китайски компании като Alibaba и обвързвана с университета Цинхуа компания за изкуствен интелект, преди да избере Baidu.
още по темата
Apple се придържа към вътрешния си AI модел или Gemini на Гугъл отвън Китай, само че избира локално създадено решение в континенталната част на страната, с цел да подсигурява спазването на локалните разпореждания.

Новината идва след визитата на изпълнителния шеф на Apple Тим Кук в Китай, където той удостовери уговорката на компанията към локалния пазар и се срещна с основни снабдители. Тим Кук похвали китайските снабдители за техните крачки към въглеродна индиферентност.

Кук разгласи проекти за разширение на изследователския център на Apple в Шанхай и основаване на нова лаборатория за приложни проучвания в Шенжен. Този фокус върху Китай е разбираем, защото продажбите на iPhone там са намалели с 24% на годишна база (по данни на Counterpoint Research), евентуално заради конкуренцията най-вече от Huawei.

Потенциалното партньорство с Baidu е в сходство със тактиката на Samsung. Корейската компания употребява Gemini AI на Гугъл в международен мащаб, само че включи Ernie на Baidu в новата си серия Galaxy S24 в Китай за поддръжка на функционалността „ Circle to Search ”.

И Apple, и Baidu обаче са изправени пред възходящи регулаторни спънки. Китай наложи подробни разпореждания, регулиращи локалните генеративни AI услуги, с цел да подсигурява сходство с утвърденото от държавното управление наличие.

Новината за евентуално партньорство сред Apple и Baidu докара до скок на акциите на китайската компания с 6% на борсата в Хонконг. Анализаторите виждат това като евентуална победа за Baidu, освен за брандиране на нейния Ernie Bot, само че и за ускорение на напъните ѝ за монетизиране на AI и придобиване на преимущество пред китайските съперници.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР