С поредния пилот, загинал на мотоциклетната надпревара Isle of Man

...
С поредния пилот, загинал на мотоциклетната надпревара Isle of Man
Коментари Харесай

Островът на смъртта: Надпреварата, осеяна с над 250 трупа

С следващия водач, умрял на мотоциклетната конкуренция Isle of Man TT, един фундаментален въпрос още веднъж е на напред във времето. Защо толкоз доста запалянковци не престават да рискуват живота си в най-смъртоносното съревнование в света? Всички те дават един и същи отговор - точно заплахата е това, което прави прекарването толкоз вълнуващо.

Тази седмица испанецът Раул Торас Мартинес (40) се трансформира в 267-ата жертва на прословутата писта с дължина 60,72 км. А първото издание на Isle of Man Tourist Trophy датира от 1907 година

Раул записа междинна скорост 201,17 км по време на последната си обиколка. Той има 21 старта през последните 6 години.

Въпреки че ТТ е тестване по часовник - т.е. състезателите не се изпреварват из тесните завои, а просто се стремят да изминат дистанцията допустимо най-бързо - рискът е голям. Основните рискове за водачите са дърветата, стълбовете за осветяване и каменните стени към близо 200 завоя.

Покойният първенец Бари Шийн назова конкуренцията " самоубийствена задача ". Пистата изисква по едно и също време прецизни умения и колосална устойчивост. Кандидатите са хиляди, само че единствено 60 самостоятелни водачи и 30 двойки с панер се позволяват до старта на най-опасното съревнование в света на моторните спортове.

Бившият зидар Джон Макгинес (51), който има рекордните 23 победи и дели първата позиция по този индикатор с Майкъл Дънлоп, споделя: " По време на първото ми присъединяване изгубих най-хубавия си другар. Едно момче на име Мики Лофтхаус. Исках да се прибера у дома, само че взех решение да пускам и да видя какво е. Нищо друго не ти обезпечава подобен прилив на адреналин. Караш през села, гори, планина, полета, тесни сектори. С шеметна скорост. Занимавал съм се с рискови спортове, само че няма база за съпоставяне. "



Дънлоп (34) има още повече аргументи да се откаже от спорта. Баща му Робърт, именитият му чичо Джоуи и брат му Уилям - всички те умират, до момента в който карат мотори. Макар че нито един не губи живота си на Isle of Man TT. " Няма по какъв начин да преминеш през всичко това и да се върнеш на пистата, в случай че не си вманиачен по високите скорости. Обичам моторите, те са моят живот. "

През годините е имало безчет апели за възбрана на надпреварата. Остров Ман в средата на Ирландско море с 85 000 поданици обаче се ръководи от лично без значение държавно управление. Извън обитаемоте места няма ограничавания на скоростта, а събитието носи близо 30 млн. паунда годишно.

Дори роднините на починалите водачи не желаят то да бъде неразрешено. Лиан Харпър, чийто сътрудник Дан Нийн почина на място след конфликт с дърво през 2018 година, е безапелационна: " Еуфорията и прекарванията, чувството да е на ръба - Дан имаше доста по-пълноценен живот от множеството 30-годишни. Всички тези момчета осъзнават рисковете, само че пристрастеността надвива над страха. Ако Дан знаеше какво го чака, евентуално още веднъж щеше да застане на старт. "

През предходната година шестима водачи не съумяха да изоставен острова живи. Това е и подравнен черен връх. Сред починалите са Роджър Стоктън (56) и синът му Брадли (21), чийто мотор с панер се заби в стена, предава бТВ.

Телевизионният водещ Гай Мартин губи ръководство с над 300 км/ч през 2010 година Той оцелява по знамение в избухналите пламъци. Въпреки фрактурата на гръбначния дирек и пострадванията и на двата бели дроба, Гай се връща на старта още за идващото издание. " Не обичам рутината. Нищо не може да се съпостави с плача на мотора по тези места. "

Тази година бяха въведени спомагателни ограничения за сигурност с вярата, че по-малко фамилии ще бъдат лишени от своите близки. Те включват GPS мониторинг и цифрова система за червен байрак, тъй че стюардите да могат да реагират бързо при всеки проблем. Ангажиран е и голям екип за незабавна помощ.

Медицинският началник на Isle of Man TT доктор Гарет Дейвис изяснява: " Лекарите са по този начин ситуирани край пистата, че да бъдат до потърпевшия водач в границите на няколко секунди. В очакване са и три хеликоптера и шест коли за спешна помощ. "
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР